Hasat sonrası üzümde kurşuni ve siyah küfe (Botrytis cinerea ve Aspergillus niger) karşı bazı bitki aktivatörlerinin etkilerinin araştırılması
Investigation of effect of some plant activators against gray mould and black mould (Botrytis cinerea and Aspergillus niger) on grapes in postharvest
- Tez No: 495027
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU COŞKUNTUNA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Hasat sonrası, üzüm, Botrytis cinerea, Aspergillus niger, bitki aktivatörü, kontrol, Post harvest, grapes, Botrytis cinerea, Aspergillus niger, plant activators, control
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma kapsamında, hasat sonrası üzümlerde, ürün kayıplarına neden olan Botrytis cinerea ve Aspergillus niger fungal patojenlerine karşı tezgah üstü koşullarda mücadelesine yönelik uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Harpin protein (Messenger), ve Lactobacillus acidophilus fermantasyon ürünü (ISR 2000) etken maddeli bitki aktivatörleri ile boscalid ve azoxystrobin+metalaxyl M+fludioxonil etken maddeli fungisidlerin 24 °C' de iklim odasında etkinliği araştırılmıştır. İnokulasyonlarda B. cinerea ve A. niger'in 1x 105 spor/ml' lik spor süspansiyonları kullanılmıştır. Her iki aktivatör patojen inokulasyonundan 1 saat önce çilkimler üzerine sprey edilmiştir.. Fungisitler ise patojen inokulasyonundan 1 saat sonra üzüm çilkimlerine uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; B. cinerea'ya karşı harpin protein % 65.00, L. acidophilus fermantasyon ürünü % 66.25, boscalid % 47.50 oranlarında başarı göstermiştir. A. niger' e karşı harpin protein % 71,43, L. acidophilus fermantasyon ürünü % 60, azoxystrobin+metalaxyl M+fludioxonil % 89,75 oranlarında etkili olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Control applications against Botrytis cinerea and Aspergillus niger fungal pathogens causing crop losses in postharvest grapes were conducted in this research. In the present study, the effectiveness of plant acitavotors active ingradient with harpin protein and active ingradient with Lactobacillus acidophilus fermentation product and fungicides (boscalid and azoxystrobin+metalaxyl M+fludioxonil ) postharvest control of grey mould ( B. cinerea ) and black mould (A. niger ) was investigated at 24 °C in the climate room. The condial suspension of B. cinerea (1x105 CFU/ml) and A. niger (1x105 CFU/ml) were used. Both of plant acitivators were sprayed on to grape clusters one hour before pathogen inoculation. Fungicides were sprayed on to grape clusters one hour after pathogen inoculation. According to the results of the research, harpin protein in the ratio of 65.00 %, LaFÜ+be+mm in the ratio of 66.25 % and Boscalid in the ratio of 47,50 % have been successful against B. cinerea. Against A. niger, Harpin protein in the ratio of 71,43 %, L. acidophilus' s fermentation product in the ratio of 60 % and azoxystrobin+metalaxyl M+fludioxonil in the ratio of 89,75 % have been successful.