Polikarbazol ve türevlerinin grafen ile nanokompozit sentezleri, karakterizasyonları ve kapasitör davranışları
Nanocomposite synthesis of polycarbazole and its derivatives with graphene, characterization and capacitor behaviours
  1. Tez No: 495029
  2. Yazar: ESİN ÖZTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbazol, iletken polimer, süperkapasitör, grafen, empedans spektroskopisi, nanokompozit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezin amaçları arasında Karbazol ve türevlerinin monomerlerinin (karbazol (Cz), metilkarbazol (MCz), vinilkarbazol (VCz)) Grafen (GN) ile kompozitleri ((PCz/GN, PCz/nanokil/GN), (PMCz/GN), (PCz/Zn/GN), (PVCz/nanokil/GN)) sentezlenmesidir. Elde edilen nanokompozitlerin karakterizasyonları DV, FTIR-ATR, SEM-EDX, EES gibi yöntemlerle gerçekleştirildi. İkili elektrot kullanılarak süperkapasitör hazırlandı. rGO/nanokil/PCz nanokompoziti için DV metoduna göre Csp= 187.78 F/g elde edilirken, rGO/PCz nanokompoziti için EES sonuçlarına göre spesifik kapasitans Csp= 256.10 F/g elde edilmiştir. PMCz/rGO nanokompoziti için Csp= 31.09 F/g DV metodu ile 0.1 V/s tarama hızında elde edilmiştir. rGO/nanokil/PVK nanokompoziti için 10 mV/s tarama hızında Csp= 168.64 F/g elde edilmiştir. rGO/Zn/PCz nanokompoziti için yine 10 mV/s tarama hızında Csp= 33.88 F/g elde edilmiştir. Ayrıca, galvanostatik yükleme/boşalma ölçümleri ve elektrokimyasal empedans spektroskopi metodlarıyla herbir nanokompozitin elektrkimyasal performans sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to synthesize carbazole based derivatives of monomers such as carbazole (Cz), methylcarbazole (MCz), vinylcarbazole (VCz), graphene (GN) and their nanocomposites (PCz/GN, PCz/nanoclay/GN, PMCz/GN, PCz/Zn/GN and PVK/nanoclay/GN were studied in thesis. The characterizations of obtained nanocomposites were taken by FTIR-ATR, SEM-EDX, and EIS. Two electrode systems were used for supercapacitor devices. As a result, according to CV method results of rGO/nanoclay/PCz, the highest Csp was obtained as Csp= 187.78 F/g and Csp= 256.10 F/g for EIS results. For PMCz/rGO nanocomposite, the Csp value was obtained as Csp= 31.09 F/g by CV method at 0.1 V/s. Moreover, for rGO/nanoclay/PVK nanocomposite, the highest Csp was obtained as Csp= 168.64 F/g at 10 mV/s. In addition, the highest Csp was obtained as Csp= 33.88 F/g at 10 mV/s. In addition, galvanostatic charge/discharge measurements and electrochemical impedance spectroscopic methods were compared as electrochemical performances of each nanocomposite materials. Keywords : Carbazole; conducting polymers; supercapacitors; grahene; impedance spectroscopy; nanocomposites.