Aşılı asma fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkileri
Applying mycorrizas by different methods on grafted rooted vines sapling performance and growth characteristics
- Tez No: 495059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR KORKUTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alphonse Lavalleé, Razakı, 1103P, Mikoriza, Fidan özellikleri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırma 2015 yılında Edirne ili Uzunköprü ilçesi 41°15'59.22“K enlem ve 26°40'43.17”D boylamı arasında yer alan Teksöz Tarım'a ait arazide, içerisinde; torf + perlit + yavaş salınımlı gübre karışımı bulunan 10L' lik saksılara dikilen 1 yaşındaki Alphonse Lavellee/1103P ve Razakı/1103P fidanlarında yürütülmüştür. Asmalara iki farklı (Symbion VAM, Shubhodoya VAM ) mikoriza kokteyli; 4 farklı şekilde (Kontrol, Dikim ortamı, Kök, Kök + Dikim ortamı) uygulanmıştır. Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Deneme desenine göre kurulan denemede; fidan tutma oranı, sürgün özellikleri (çap, uzunluk, sayı), yaprak özellikleri (sayı, alan, ağırlık) ve kök özellikleri (sayı, uzunluk, ağırlık) kriterleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca yaprak, sürgün ve kökte bulunan mineral madde analizleri yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda biyolojik materyal ve farklı uygulama şekillerinin etkilerine bakıldığında; uygulama yapılan toprak özellikleri ve uygulama sonrasında mikorizanın yerleşerek faydalı etki göstermeye başladığı zaman önemlidir. Alphonse Lavellee/1103P aşı kombinasyonunda mikoriza uygulanması gelişme döneminde önerilebilir. Razakı/1103P kombinasyonunda ise söküm dönemi kriterlerini iyileştirmek amacıyla kullanılabilir. Ancak mikoriza uygulaması ile fidan maliyeti artış göstermesi söz konusudur, bu nedenle kullanımı yeniden değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Research was conducted in Teksöz Tarim, between 41 ° 15'59.22“K latitude and 26 ° 40'43.17”D longitude in the province of Uzunköprü in Edirne province in 2015. One year old saplings were planted in 10L pots filled with peat + perlite + slow release fertilizer mixture was carried out in Alphonse Lavellee / 1103P and Razakı / 1103P saplings. Two different mycorrhiza cocktail (Symbion VAM, Shubhodoya VAM) were applied to the young grapevines four different methods (Control, Planting mixture, Root, Root + Planting mixture). The experiment established the Factorial Design in Randomized Parcels; sapling performance, shoot characteristics (diameter, lenght, number), leaf characteristics (number, area, weight) and root characteristics (number, lenght, weight) criteria were examined. In addition, leaf, shoot, and root mineral compounds were analyzed. As a result, when the effects of biological material and different application methods were examined; it is important to know that the soil properties and when beneficial effect start the settled mycorrhiza. It's recommend that, the use mycorrhiza cocktails in Alphonse Lavellee / 1103P grafting combination, in developmental period. In Razakı / 1103P combination, mycorrhiza coctails can be used, to improve the uproot period characteristics. But, the cost of mycorrhiza increased the young grafted-rooted grapevine saplings, for that reason using this material should be re-evaluated. Keywords : Alphonse Lavalleé, Razakı, 1103P, Mycorrhiza, young grapevine characteristics.