Fen bilimleri dersi sınav soruları ve merkezi sınav sorularının yenilenmiş BLOOM taksonomisi, TIMMS ve PISA açısından analizi (Kırıkkale ili örneği)
Analysis of science examination questions and central exam questions according to the revised BLOOM taxonomy, TIMMS and PISA (Kirikkale provience example)
  1. Tez No: 495097
  2. Yazar: ALPER SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenmiş Bloom Taksonomisi, TIMSS, PİSA, Öğretme ve Öğrenme Anlayışları, Fen Bilimleri Eğitimi, TEOG, Revision of Bloom's Taxonomy, TIMSS, PISA, Understanding of Teaching and Learning, Science Education, TEOG
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf fen bilimleri öğretmenlerinin yazılı sınav soruları ile TEOG fen bilimleri sınav sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (YBT), TIMSS 2015 ve PİSA 2015 bilişsel basamaklarına göre kıyaslanarak analizi ve MEB 8.sınıf fen bilimleri kazanımları açısından irdelenmesidir. Ayrıca öğretmenlerin öğretme ve öğrenme anlayışı ile sınav soruları arasında bir tutarlılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma verileri durum çalışması deseni kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kırıkkale'de bulunan 8. sınıf fen bilimleri dersine giren 36 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada nitel veri olarak öğretmen yazılı sınav soruları doküman analizi yöntemi ile incelenmiş YBT, TIMSS 2015 ve PİSA 2015 bilişsel bilgi basamaklarına analiz edilmiştir. Ayrıca her iki sınavında fen bilimleri kazanımlarını ne derece kapsadığı araştırılmıştır. Araştırmada nicel verilerin toplanması için Chan ve Elliot (2004) tarafından geliştirilen“Teaching and Learning Conceptions Questionnaire”(Öğretme ve Öğrenme Anlayışları Ölçeği)'nin Aypay (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış formu kullanılmıştır. Ölçek yapılandırmacı ve geleneksel anlayış olarak adlandırılan iki alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçek 36 öğretmene uygulanmıştır. Ölçekten elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiş, bu analizde yüzde, frekans değeri ve ortalama kullanılmıştır. Ayrıca verilerin normal dağılım göstermediğinden Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H testleri uygulanmıştır. Çözümleme sonucunda gruplar arasında beliren anlamlı farkın kaynağını belirlemek amacıyla da posthoctest istatistiklerinden Bonferroni testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin yapılandırmacı öğretme ve öğrenme anlayışını benimsemelerine rağmen yazılı sorularına bu durumun yansımadığı belirlenmiştir. TEOG sınavı sorularının TIMSS ve PİSA uygulamaları sorularına göre daha alt düzeyde olduğu ve bu durumunda ülkemizin bu uygulamalardaki sıralaması açısından önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca hem öğretmen hem de TEOG sınav sorularının fen bilimleri kazanımlarını tam olarak kapsamadığı sınavlarda sorulmayan kazanımların bulunduğu tespit edilmiştir. Mesleki Kıdem açısından öğretmenler arasında öğretme ve öğrenme anlayışları açısından farklılaşma görüldüğü mesleki kıdemi fazla olan öğretmenlerin geleneksel anlayışı daha fazla benimsedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is that eight grade science teachers exam questions and first term TEOG exam questions were scrutinised corresponding to Revision of Bloom's Taxonomy, TIMSS 2015, PISA 2015 cognitive steps, and that eiğht grade science teachers exam questions and TEOG exam questions were scrutinized in terms of MEB learning outcome of eight grade science. Besides, relationship between view of teachers and their exam questions were searched whether they are consistent or not. Data of this study were gained by using pattern of case study. Study group of this search included 36 teachers who have given eight grade science in 2016-2017 academic year in Kırıkkale. İn this study teachers' exam questions were examined us qualitative data buy using document analysis method. Teachers' exam questions were analysed in terms of YBT, TIMSS 2015 and PİSA 2015 cognitive steps. Morever that both exams cover science outcome at what degree were researched. İn this research adapted to Turkish form of“Teaching and Learning Conceptions Questionnaire”improved by Chan & Elliot (2004) by Aypay (2011) were used to collect quantitative data. Scale is formed 2 sub-dimension which are constructivist and traditional intellection. Scale is applied to 36 teachers. Data gained from scale analysed with SPPS. Percentage, frequency and average were used in this analysed. Furthermore, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis H test are applied since data do not show normal range. Additionally, Bonferroni test which is in posthoctest statistics were used to determine source of meaningful difference between groups. Although teachers determined constructivist learning teaching intellection, their exam questions are not appropriate in this case were determined in result of this study. TEOG exam questions are easier than PISA and TIMSS exam questions. That the result of this situation is important for our countries degree in this implementation were determined. Also, that both teachers' and TEOG exam questions do not comprise whole science learning outcome and some learning outcome are no questioned were determined. That learning teaching intellection are varied among teachers in terms of professional seniority were determined. That teachers who have more professional seniority embrace traditional intellection more ere determined.