Çağdaş tekstil malzemeleri ve teknolojileri: 21. yüzyılda esnek (değişken) mekan tektoniği
Contemporary texti̇le constructi̇on materi̇als and technologi̇es: vari̇able (alterable) space tectoni̇cs
  1. Tez No: 495124
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ DEVRİM IŞIKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Esnek Mekan, Tekstil Malzemesi, Mimari Tekstiller, Tekstil Tektoniği vii
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde dünyamızın varlığını koruyabilme gayreti sebebiyle, sürdürülebilirliğin ön plana çıkması birçok alanda yapılan çalışmaları bu yöne kaydırmış ve önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Tekstil malzemesi de doğal malzeme kullanımına imkan sağlayan, dolayısıyla ekolojik dengeyi koruyan ve dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle, aynı zamanda 21. yüzyıl teknolojisinin beraberinde getirdiği akıllı tekstil malzemeleri ile birçok alanda ve özellikle mimaride tasarıma da yön vermiş ve çoğu sanatçıya ve mimara ilham kaynağı olmuştur. Buna istinaden mimaride tekstil kullanımı konusunda yeni arayışlar doğmuş ve ilginç yaklaşımlar gözlenmiştir. Dolayısıyla bu çalışma, tekstilin mimaride yapı malzemesi olarak kullanımını, mekan algısını, esnek (değişken) mekan kavramını, mimari tekstil ve esnek tekstil kavramlarını, mimaride kullanılan tekstilin estetik ve fonksiyonel kullanımını, akıllı tekstillerin mimariyle olan etkileşimlerini ve sosyal ve psikolojik etkilerini kapsamaktadır. Bütün bunların dışında bu çalışmada 21. Yüzyıl mekan kurgusuna öneriler getirilecektir. Öncelikli olarak vurgu tekstil mekan tasarımı yönünde olacaktır. Bunun yanı sıra yeni nesil malzeme olarak tanımladığımız akıllı tekstiller ve tekstilin kendi özünde oluşturmuş olduğu kullanım değerlendirildiğinde ise, insanı merkez alarak insan ve mekan ilişkisini öne çıkaran, yaşamı kolaylaştıran, çok amaçlı kullanılabilen, dönüştürülebilen, temalarla kişiselleştirilebilen, gündelik yaşam deneyimine katılabilen ve iki farklı disiplin olarak tekstil ve mimarlığın birlikte uyum içinde hareket edebildiği bir olgudan söz etmek mümkün olabilecektir. vi Mekanın belirleyicisi olarak tekstilin düşünüldüğü bir çalışma üzerinden, hedeflenen kişi sayısı ile anket yapılmış ve anket sonuçlarına göre tekstil mekan ve esnek mekan kavramlarının sosyal ve psikolojik etkileri, kullanılan tekstilin estetik ve fonksiyonel kullanımları değerlendirilmiştir. Bu çalışmada ayrıca Deleuze'nin çağdaş mekan anlayışında belirttiği gibi 21. Yüzyıl insanının esnek mekan – tekstil mekan oluşumlarına ne kadar hazır olduğunu ve yeni olanaklar sunan, insanı geliştiren, bilgi veren mekanların kabul edilebilirliğinin ne ölçüde olacağı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the efforts to preserve the existence of our World today, sustainability gaining a forefront place has shifted studies from various disciplines into this direction, emphasizing its importance. Textile has been a source of inspiration for many artists and architects since it is transformable and enables the usage of natural materials preserving the ecological balance, and at the same time with the utilisation of the intelligent textile materials brought by 21st century technology, given direction in numerous fields, particularly in architecture. This led to the emergence of new quests for the usage of textiles in architecture and interesting approaches have been observed. This study covers the usage of textile as a building material in architecture, space perception, the concept of flexible space, architectural textiles and flexible textiles concepts, the aesthetic and functional use of textiles used in architecture, the interaction of smart textiles with architects and social and psychological influences. This study will also bring suggestions for the 21st Century space fiction. The emphasis will be on the textile space design. In addition to this, when we take into consideration the next generation materials which we define as smart textile, and the usage embedded in textile, taking human in the centre emphasizing human – space relation, bringing forward the amenities of life, multipurpose use, transformable, thematically personalized, participative in everyday life experience, it may be possible to talk about a phenomenon which textiles and architecture, two separate disciplines, moving together in harmony.