Istanbul as a tourist destination urban image(s) in popular Arab culture
Bir turist destinasyonu olarak İstanbul: Arap popüler kültüründeki kentsel imaj(lar)ı
- Tez No: 495131
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSUN AKYÜREK ALTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel İmaj, Genel Arap Kültürü, Arap Turist, Medya, Harita, Urban Image, Arab Popular Culture, Arab Tourist, Media, Map
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İstanbul, son birkaç on yılda, Arap dünyasının turizm için tercih ettiği bir yer haline gelmiştir. Bu, son zamanlarda Türkiye ile Arap ülkeleri arasında gelişen ilişkiye bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. 21 yüzyılın başlarından itibaren Arap popüler kültüründeki İstanbul'un kentsel imajına da yansıyan politik ve sosyal değişimler, bu gelişmenin, temel tetikleyicileriydi. Dolayısıyla bu tez, Arap turistler arasında İstanbul'un kentsel imajını oluşturan etkenleri araştırmayı hedeflemektedir. Bu amaçla, İstanbul'un kentsel imajının Arap popüler kültüründe hem sanal hem de fiziksel mekanı olarak son yıllarda nasıl geliştiği ve dönüştüğü; medyanın, tarihin, siyasi ilişkilerin ve edebiyatın çeşitli etkileri ile birlikte bura da tartışılmak istenmektedir. Lynch'e göre bir şehrin kentsel imgesi, esasen insanın hayalinde o şehre dair biriken çeşitli imagelerdir. Bunlar ortak bir zihinsel imge oluşturur ve bu da o kentin genel imgesini yansıtır. Bu tezde şehrin kentsel imgesi, teoride, Kevin Lynch'in çalışmaları paralelinde ele alınacaktır. Ayrıca, bu imgenin ortaya çıkmasını etkileyen faktörler de analiz edilecektir. Bu çalışmada kentsel imge kavramı, Arap popüler kültüründe İstanbul'a dair çoklu imgeleri keşfetmek için bir araç olarak kullanılmıştır. Medya, Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki değişen ilişkilere de paralel bir biçimde, İstanbul'un Arap ülkeleri için popüler bir turist rotası haline gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Medya, TV dizileri, dergiler, gazeteler, gayrimenkul alanında yatırım fırsatlarına dair reklamlar ve bloglar gibi değişken türleri içerir. Bu doğrultuda, Arapların farklı mecralarla algıladıkları değişken kentsel imgeleri ortaya koymak ve keşfetmek için İstanbul'u ziyaret etmiş olan Arap turistlerle bir anket gerçekleştirildi. Bu anket aracılığıyla Arap turistlerin kent deneyimleri analiz edilecek ve bu araştırmanın bulguları temelinde İstanbul'un kentsel imgesini oluşturan deneyimsel bir haritalandırma yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the last few decades, Istanbul has become a preferred destination for tourism in the Arab world. This is related to the recently improved relationship between Turkey and the Arab countries. The main triggers for these changes were the political and social shifts in the early 21st century which were consequently, reflected on the urban image of Istanbul within Arab popular culture. Thus, this thesis aims to search for the reasons that formed the current urban image of Istanbul among the Arab tourists. It attempts to show the impact of media, history, political relations and literature on how the urban image of Istanbul has evolved and transformed in the recent years within popular Arab culture, as a site of virtual and physical experiences. According to Lynch, the urban image of a city mainly is the various numbers of images accumulated in the human imagination about that city, which in turn, creates a common mental image and reflects an overview of the city. In this thesis, Lynch's theory on the urban image of the city will be discussed. Furthermore, the visual and physical factors that influence the formation of this image will be analyzed. The concept of urban image in this study works as a tool for exploring the multiple images of Istanbul in the popular Arab culture. In parallel to the changing relations between Turkey and the Arabic countries, media played a major role in Istanbul's becoming a popular tourist destination for the Arab countries. These varying media types include TV series, magazines, newspapers, advertisement of investment opportunities and blogs. Accordingly, a survey is conducted with the Arab tourists of Istanbul to reveal and explore the varying urban images perceived by the Arabs through various media. These is further developed by analyzing the experiences of the Arab tourists and in return a final mapping of Istanbul as experienced, based on the findings of this research, is proposed.