The architectural depictions of utopia and dystopia in cinema: Gattaca, the fifth element, and equilibrium
Sinemada ütopya ve distopya'nın mimarı betimlemeleri: Gattaca, the fıfth element ve equılıbrıum
  1. Tez No: 495130
  2. Yazar: SYLVIA ABDULHAKIM TAHA AL MASANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Utopia, Dystopia, Literature, Architecture, Cinema
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İnsanoğlu, daha iyi bir gelecek inşa etmek için daima yeni ütopyalar geliştirmiştir. Bu ütopyalar asla beklendiği gibi sonuçlanmamış, başka bir deyişle çoğunlukla Distopyalara dönüşmüştür. Ütopya kavramı ilk olarak edebi romanlarda kullanılarak bilim-kurgu türünü yaratmıştır. Ardından, Ütopya ve Distopya alt türleri gelişmiştir. Kurgu olmalarına rağmen bu romanlar (genellikle) dönemlerinin sosyo-politik durumlarına alternatif çözümler ile, geleceğe yönelik önerileri kapsar. Alternatif öneriler ise, toplumun dolaylı bir eleştirisidir. Edebiyat alanındaki gelişmelere paralel olarak, mimarlık disiplini de kendi ütopyalarını geliştirmiştir. 20. Yüzyıla gelindiğinde, Sinema, edebi ve mimari temsiliyetleri esas alarak, gelecek olasılıkları için kendi yorumlarını geliştirmeye başlamıştır. Son dönemde, bilim-kurgu türündeki ütopya canlandırmaları genellikle distopya öngörülerine dönüşmüştür. Bu tezin çıkış noktası da, Sinema'da betimlenen bu distopya öngörülerini sorgulamaktır. Araştırma, distopik çevrelerin gerçekleşmesiyle sonuçlanan ütopya özelliklerini anlamaya çalışacaktır. Bu çalışma için, 20. yüzyıldan 21. yüzyıla geçerken, 2. milenyum eşiğinde yönetilmiş, özellikle bir felaket sonrasını anlatmayan üç film örnek çalışma olarak seçilmiştir: Gattaca (1997), The Fifth Element (1998) and Equilibrium (2002). Sosyal, politik, teknolojik ve mimari ütopyaları kapsayan bu filmler, Ütopya / Distopya betimlemelerinin mimari temsiliyetleri açısından eleştirel yaklaşım ile analiz edilmişlerdir. Anahtar Sözcuklar: Ütopya, Distopya, Edebiyat, Mimarlık, Sinema
Özet (Çeviri)
Mankind has always developed Utopias for the betterment of their future. But these Utopias were never realized as expected, in other words, they mostly ended in Dystopias. The notion of Utopia first appeared in literary novels, creating the science fiction genre. Subsequently, sub-genres have appeared; Utopian and Dystopian genres. These novels, although fictional, established alternatives for (mainly) the socio-political situation of their age and proposals of what the future might hold. The alternative proposals were indirect critiques of the society. Concurrently, the architectural field was also generating Utopian proposals. By the 20th century, cinema started developing its own versions of future possibilities, using literary and architectural representations as the backbone for its depictions. Lately, Utopian visions in science fiction genre films turned out to be rather Dystopian foresights. The motive behind this thesis is to study these Dystopian visions that are depicted in the science fiction films. The research is dedicated to understanding the Utopian characteristics that eventually lead to the realization of a Dystopian environment. Three films are chosen as case studies, specifically non-post-catastrophic, directed at the threshold of the 2nd millennium; between of the 20th and 21st century, Gattaca (1997), The Fifth Element (1998) and Equilibrium (2002). Several aspects of each film are analyzed namely; social, political, technological and architectural, using critical approach.