Effects of different soilless growing media on seedling quality of some solanaceae vegetables
Değişik topraksız yetiştirme ortamlarının bazı solanaceae sebzelerinde fide kalitesi üzerine etkileri
- Tez No: 495382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, biber, fide gelişimi, sebze üretimi, topraksız, Tomato, pepper, growing media, transplant production, soilless
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
yetiştirmektir. Kaliteli fidelerin üretiminde önemli olan fizyolojik olayların ayarlanması noktasında bitki yetiştirme ortamı önemli rol oynar. Bu çalışma bazı topraksız yetiştirme ortamlarının domates (Lycopersicon esculentum Mill.) ve biber (Capsicum annuum L.) fidelerinin gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Organik bileşenler olarak torf ve kokopit, inorganik bileşenler olarak ise perlit, vermikulit, kaya yünü ve genişletilmiş kil agregaları kullanılarak on iki büyüme ortamı formüle edilmiştir. Farklı yetiştirme ortamlılarında yetiştirilen 6 haftalık fidelerde, fide boyu, gövde çapı, kök çapı, gerçek yaprak sayısı, göreceli yaprak klorofil içeriği, gövde yaş ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, farklı yetiştirme ortamlarının domates ve biberde fide gelişimi ve kalitesini önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Fide gelişimi ve kalitesi bakımından en iyi sonuçlar torf ve vermikulitten karışımdan (1:1) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important things in successful vegetable transplant production is to grow strong and healthy transplants. The role of plant growing media is become important in modulating physiological responses that will eventually lead to producing high quality seedlings. Aim of this thesis study was to evaluate tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) and pepper (Capsicum annuum L) transplant growth in various soilless growing media. Twelve growing media were formulated using peat moss and coconut pith as the organic components, and perlite, vermiculite, rock wool, and expanded clay aggregates as the inorganic components. To facilitate interpretations, seedling height, stem diameter, number of true leaves, relative leaf chlorophyll content, stem fresh weight, stem dry weight, root fresh weight, and root dry weight of 6-week old transplant grown in different growing media were compared. The results of the study have shown that the use of different growing media significantly affected growth and quality of tomato and pepper transplants. The best mixture consisted of peat and vermiculite (1:1; v/v).