Effect of consumed-tea residue application levels on availability of some nutrients in a calcareous soil
Kullanılmış çay atığının kireçli toprakta bazı besin elementleri üzerine etkisinin araştırılması
- Tez No: 495383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA DEMİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kullanılmış çay kalıntıları (KÇK), kireçli toprak, besin elementi kullanılabilirliği, mısır, Consumed Tea Residue (CTR), calcareous soil, nutrients availability, corn
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
asat atıkları ve bitkisel kökenli her türlü organik atıklar direk olarak ya da kompostlama sonrasında toprakların organik madde içeriğini arttırmak ve/veya bitki besin maddesi kaynağı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada işlem görmeden kireçli toprağa uygulanan kullanılmış çay kalıntısının (KÇK) mısır bitkisinin (Zea mays L.) büyüme performansına etkisi ve mikro besin elementi sağlama potansiyeli araştırılmıştır. 20 farklı noktadan alınan kompozit kireçli toprak örneği 4 mm den elenerek saksı denemesinde kullanılmıştır. Kurutulmuş KÇK, 18 kg'lık toprağa 0, 180, 360, 450 ve 540 g karıştırılarak uygulanmıştır. Saksı denemesi 3 tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme deseninde kurulmuştur. 60 günlük yetişme periyodu sonunda bitkiler toprak yüzeyinden hasat edilerek farklı kısımlarda üretilen biyomas ve besin elementleri belirlenmiştir. Varyans analizi uygulama dozunun incelenen parametreler üzerine önemli derecede etkili olduğu belirlenmiştir. Gerek bitki biyomas değerleri gerekse bitki besin elementleri açısından en iyi performansı 360 g saksı uygulaması göstermiştir. Bu uygulamayı 180 g saksı dozu takip etmiştir. Yüksek dozlarda ise KÇK'nin etkinliği azalmıştır. Bu da ayrışmanın sınırlandırılmasına bağlı olarak gerçekleştiği düşünülmektedir. Sonuçlar KÇK nın toprak organik maddesinin arttırılması ya da çevreye duyarlı ve ucuz organik bitki besin maddesi kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Harvest and any plant originated organic residues are commonly used directly or after composting processes towards increasing soil organic matter content and/or plant nutrient sources. Non-composted consumed tea residue (CTR) was utilized in this study in a calcareous soil to investigate its effects on growth performance of corn plant (Zea mays L.) and micronutrient supplying potential. A composite surface (0-20 cm) soil sample was obtained by simple randomized sampling (SRS) then homogenized soil sample sieved through 2 mm was used in pot trial. 0, 180, 270, 360, 450 and 540 g of dried CTR were thoroughly mixed 18 kg of soil. The pot trial was set up in completely randomized design with three replications. The plants were harvested after 60 days of the growth period and analyzed for biomasses partition between different organs and their plant nutrients (N, Fe, Cu, Mn, and Zn). ANOVA analysis indicated that the application doses of CTR influenced the investigated parameters. In terms of either biomass parameters or nutrient uptake best performance was obtained for 360 g CTR application and followed by 180 g treatment. The efficiency of CTR was to decrease at doses above 360 g CTR. This behavior may be related to decomposition limited conditions. Therefore it can be concluded that the CTR can be used to increase soil organic matter content or as an environmentally friendly and cheap organic nutrient source.