Yeni tip döner eğilmeli yorulma test cihazının tasarlanması
Designing a new type rotary bendi̇ng fatigue test device
  1. Tez No: 495397
  2. Yazar: KÜBRA SALMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİR UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dişli çarklarda aşınma, döner eğilmeli yorulma, FZG tezgahı, ANSYS, Abrasion in gearwheels, rotary bending fatigue, FZG workbench, ANSYS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, dişli aşınma deneylerini ve döner eğilmeli yorulma deneylerini aynı anda yapabilen tek bir cihaz tasarlanmıştır. Gerek dişli aşınma tezgahı olan (FZG) tezgahı ve gerekse döner eğilmeli yorulma test cihazının çalışma prensiplerinin birbirine çok yakın olması dolayısı ile bu cihazlardan (FZG) tezgahı tasarlanmış ve bu tezgah üzerinde yapılan bir tasarım değişikliği ile bu tezgahın aynı anda döner eğilmeli yorulma tezgahının yapacağı işi tek başına yapma olanağı sağlanmıştır. Tasarımı yapılmış olan bu yeni test cihazının, gerekli mukavemet hesaplamaları yapılarak, Solidworks programı kullanılarak test cihazının elemanlarının çizimi yapılmış ve cihaz modellenmiştir. Kritik parça olan flanşlı mil üzerinde ANSYS programı kullanılarak gerilme analizi yapılmış ve tasarım doğruluğu kanıtlanmıştır. Böylelikle hem döner eğilmeli yorulma ve hem de dişli aşınma deneylerinin yapılabileceği tek bir yeni tip döner eğilmeli yorulma test cihazı tasarlanmıştır. Tasarlanan bu cihazın kullanılması ile hem tezgah maliyeti yarıya indirilmiş olacak, hem de tezgahların yer kaplaması yönünden ciddi şekilde tasarruf edilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this work, a single device is designed which can perform gear wear tests and rotary bending fatigue tests at the same time. Since the working principles of the gear wear bench (FZG) and the rotary bending fatigue test equipment are very close to each other, (FZG) was designed from these devices and A design change made on this machine has made it possible to do the work that the rotary tilted fatigue machine will do on its own by this same machine. By making the necessary strength calculations of the new designed test device, Using the Solidworks program the elements of the test device were drawn and modeled. Stress analysis was performed on the critical part flanged shaft using the ANSYS program and the design accuracy was proven. Thus, a single new type of rotary bending fatigue tester has been devised in which both rotary bending fatigue and gear wear tests can be performed. With the use of this designed device, both the machine cost will be reduced by half and the worktops will be saved considerably due to space occupation.With the use of this designed device, both the machine cost will be reduced by half and the worktops will be saved a little field.