Göynük Çayı (Bingöl/Türkiye) balık faunası
Fish fauna of göynük stream (Bingöl/Turkey)
- Tez No: 495399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Göynük çayı, balık faunası, tatlısu, sistematik, Bingöl, Türkiye, The Göynük Stream, fish fauna, freshwater fishes, taxonomy, Bingöl, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mayıs 2013 ve Aralık 2014 tarihleri arasında yürütülmüş olan bu çalışmada, Göynük Çayı (Bingöl/Türkiye) ve bağlı dere kollarının balık faunasının ortaya konulması amaçlanmıştır. Örnek temini amacıyla belirlenen beş istasyondan (Garip Köyü, Ilıcalar deresi, Derinçay, Taşlıçay ve Kale) sırasıyla 432, 353, 154, 186 ve 224 olmak üzere toplam 1349 balık örneği yakalanmıştır. Bu örneklerin toplanması amacıyla elektroşoker, balık kepçeleri, çeşitli göz açıklığındaki balık ağları, serpme ve oltalar kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada 5 familyaya ait 21 tür tespit edilmiştir. Bu 21 taksonun, 14'ü Cyprinidae, 3'ü Nemacheilidae, 1'i Cobitidae, 2'si de Sisoridae ve 1'i Mastacembelidae familyasına ait olduğu kaydedilmiştir. Bu taksonlardan Cyprinidae familyasının temsil ettiği tür sayısı ve bu türlere ait birey sayıları bakımından öne çıkan baskın familya olarak görülmektedir. Bu taksonlardan Cyprinidae familyası hem tür sayısı (14 takson) hem de bu türlere ait birey sayıları (1057 adet) bakımından en baskın familyadır. Göynük Çayı ve kollarının tamamı dikkate alındığında, birey sayısı en fazla olan türlerinin Capoeta umbla, Capoeta trutta ve Squalius cephalus olduğu görülmüştür. Fırat-Dicle havzası için endemik özellik taşıyan Garra rufa ve Cyprinion macrostomum türlerinin ise özellikle Göynük Çayı'nı besleyen Ilıcalar Deresi ve buna yakın kesimlerde popülasyonca daha fazla olduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the present status of fish fauna in Göynük Stream. The fish were collected monthly for two years between May 2013 and December 2014 from previously determined 5 stations (Garip Village, Ilıcalar, Derinçay, Taşlıçay, and Kale) in Göynük Stream and its branches in Bingöl. For this purpose, totally 1349 fish samples were caught by scoop net, electroshocker and gill nets with different mesh sizes during the study time, and their metric and meristic characters were measured to make species identification. In this study, 21 species belonging to 5 families were identified. They were found 14 species to belong to Cyprinidae, 3 to Nemacheilidae, 1 to Cobitidae, 2 to Sisoridae and 1 to Mastacembelidae family. It is seen as the predominant family in terms of the number of species represented by the Cyprinidae family and the numbers of individuals belonging to these taxons. The Cyprinidae family is the most dominant family in terms of both the number of species (14 taxa) and the number of individuals belonging to these species (1057). Considering the entire Göynük Stream and its branches, the species with the highest number of individuals were Capoeta umbla, Capoeta trutta and Squalius cephalus. It is seen that Garra rufa and Cyprinion macrostomum species endemic to the Euphrates Dicle basin are more populous than Illıcalar Stream, which feeds Göynük Stream.