Seasonal water quality analysis using limnological studies of Duhok Lake and using gis in Duhok (North of Iraq)
Duhok Gölü (duhok, Kuzey Irak) su kalitesinin limnolojik çalışmalarla CBS temelli analizi
  1. Tez No: 495401
  2. Yazar: AHMED BASEER MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA DEMİRKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sezona bağlı değişimler, su kalitesi, limnoloji, Duhok Gölü, GIS interpolasyon, Seasonal variations, water quality, limnology, Duhok Lake, GIS interpolation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Duhok Gölü, Irak'ın kuzeyinde Duhok ilinde bulunan, tarım arazileri, evsel su kaynağı gibi pek çok amaç için su sağlayan ve yerel su organizmaları ve bitki türleri için ev sahibi olan bir tatlısu gölüdür. Bu nedenlerle bölgenin ekosistemi ve insan sağlığının korunması için bu gölün su kalitesi önemlidir. Bu çalışma, Duhok Gölü'nün mevsimsel su kalitesi analizini belirlemek için, Duhok Gölü suyunun fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ilgili limnolojik çalışmaları yapmayı ve bu çalışmalar için istatistiki analizler ve GIS enterpolasyon haritasını kullanmayı amaçlamıştır. Suyun fiziko-kimyasal özellikleri Ekim-Aralık 2016 - Mart-Temmuz 2017 arasındaki farklı mevsimler olmak üzere dört farklı ayda incelenmiş ve analiz edilmiştir. Gölün değişik bölümlerinde (yedi farklı istasyonda olmak üzere) yüzey su örneklerinde mevsimsel değişim gözlenmiştir. Analizlerde; hava sıcaklığı ve su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, bulanıklık, pH, elektrik iletkenliği, toplam çözünmüş katı madde, toplam alkalilik, toplam sertlik, kalsiyum, magnezyum, klorür, sülfat, nitrat, sodyum ve potasyum gibi çeşitli parametreler incelenmiştir. Çalışma, bazı fiziko-kimyasal parametrelerde ve bütün olarak önemli mevsimsel değişiklikler olduğunu ortaya koymuştur Analiz edilen veriler yaz mevsiminde incelenen parametrelerin daha yüksek olduğunu, bahar mevsiminde ise daha düşük olduğunu göstermektedir. Göl su gövdesine bölgedeki kaplıca suyunun doğrudan katıldığı S3 numune istasyonunda, tüm mevsimde incelenen parametreler daha yüksek değerlerde çıkmıştır. Bu istasyondaki elde edilen değerler, WHO standartları tarafından içme suyunun izin verilen seviyesinden daha yüksek olarak kaydedilmiştir. Ve sonuç olarak, Göl ekosistemi ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik bütünlüğünü korumak için, gıda zincirini olumsuz etkileyen hidro-jeokimyasal ve hidro-biyolojik döngülerdeki ekolojik dengesizliğin önüne geçmek, mevcut dengeyi korumak ve olumsuzlukları önlemek için uygulanabilir, ciddi bir restorasyon ve yönetim taktiklerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Duhok Lake is a freshwater lake located in Duhok governorate-north of Iraq, which supplies water for crops land and many other purposes and is home for native aquatic organisms and plant species, therefore the water quality and health is vital for the conservation of ecosystem and human health. The study aimed at seasonal water quality analysis of Duhok Lake using limnological studies that related to physical and chemicals characteristics of Duhok lake water. Also using the statistical analysis and using GIS interpolation map for this study. The physiochemical characteristics have been studied and analyzed at four differed months in the different season, during October-December 2016 to March-July 2017. Seasonal variation of seven different surface water-sampling stations in different part of the Duhok Lake has been observed. Several parameters have been studied and analyzed including ''air temperature, water temperature, dissolved oxygen, turbidity, pH, electrical conductivity, total dissolved solid, total alkalinity, total hardness, calcium, magnesium, chloride, sulfate, nitrate, sodium, and potassium''. The study has revealed that there are significant seasonal variations in some physicochemical parameters and as a whole analyzed data depicted the higher values of studied parameters during the summer season and lower contents during the spring season. Moreover, the higher data obtained from the sample station S3, which the hot spring water is directly discharged into the lake water body. In the station S3, the higher values of the studied parameter were recording in all season which is higher than the permissible level of drinking water according to (WHO) and standards. In the sampling station S3, and is need physical, chemical and biological reliability with possible and inflexible repair and management strategies in instruction to uphold, preserve, protect and to avoid ecological disparity and trouble in hydro-geochemical and hydro-biological cycles which eventually harmfully and impact the food chain of ecosystems and ecological imbalance of the lake ecosystem.