Impacts of Kowashe industrial area on groundwater pollution in Semel District-Duhok City-Kurdistan Region-Iraq
Duhok Şehri (Kürdistan Bölgesi-Irak) Semel Bölgesindeki Kowashe endüstriyel alanının yeraltı suyu kirliliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 495402
  2. Yazar: NIWAR A. MOHAMMED HAMID MOHAMMED HAMID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA DEMİRKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı suları, kirlilik, endüstriyel alan, Semel, ağır metal, Groundwater, pollution, industrial area, Semel, heavy metal
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kuzey Irak bölgesi Duhok şehrindeki Semel semtine komşu olan aşağı Kowashe sanayi bölgesinde on adet artezyen kuyusu seçilmiş ve bu kuyulardaki endüstriyel atık kirleticilerinin etkileri incelenmiştir. Sonuçlar aşağıda özetlenmiştir: Sanayi bölgesi çevresinde dağılmış olan artezyen kuyularının su sıcaklıkları 20-22 oC civarında değişmektedir. Bulanıklık 0,5-0,9 NTU arasında değişir. EC 420-730 μS arasında bulunmuştur. TDS değerleri 278 mg / L ve 472 mg / L (4. Lokasyon) arasında elde edilmiştir. Ölçülen pH'nın 7,3 (5.lokasyon) ile 7,7 (6. lokasyon) arasında olduğu belirlenmiştir. En yüksek TH seviyesi Girash'da 404 mg / L olarak kaydedilmiştir. Çözünebilir oksijen (DO), 1. lokasyonda en az (5,7 mg / L) ve 7. lokasyonda maksimum olarak (8,54 mg / L) gözlenmiştir. Ca içeriği, 67 mg / L'den (3. Lokasyon) 89 mg / L'ye (Sarshor'da) kadar değişmektedir. En yüksek Mg içeriği 48 mg / L ile Girrash'ta kaydedilmiştir. K içeriğinin kayıt edilen yüksek içeriği 7 mg / L'nin üzerindedir. 27 mg / L olarak kaydedilen Na'un maksimum seviyesi lokasyon 6'da belirlenmiştir. Anyon olarak SO4 iyonlarının içeriği 3. lokasyonda 2,8 mg / L olarak nispeten düşüktür, Girrash bölgesinde ise 28,6 mg / L olarak yüksek düzeydedir. Klorür iyonu konsantrasyonu 1-5 arasındaki lokasyonlarda düşük, 6 ila 10 lokasyonları arasındaki bölgelerde yüksek seviyede olup, Girrash lokasyonunda en yüksektir (30 mg / L). NO3 konsantrasyonu, 55,3 ml / L ile Girrish mevkiinde en yüksek seviyede kaydedilmiştir ve bu değer içme suyu için güvenilir değildir. Ağır metal olarak Fe elementinin yüksek seviyeleri, 3. ve 7. noktalarda 0,0162 mg / L olarak kaydedilmiştir. Cd'un en yüksek değerleri 0,008451 mg / L ve 0,008391 mg / L olarak sırasıyla lokasyon 1 ve 10'da kaydedilmiştir. Pb konsantrasyonu birinci lokasyonda en yüksek (0,00397 mg / L) ve onuncu lokasyonda en düşük (0,000718 mg / L) düzeydedir. Zn konsantrasyonu, 7. lokasyonda 0,4212mg / L'ye ulaşmıştır. As konsantrasyonun en yüksek seviyesi 0,00185 mg / L olarak (lokasyon 7) tespit edilmiştir. Yüksek bakır seviyesi 1,3761 mg / L ile birinci lokasyondadır. Yüksek Kobalt konsantrasyonu 1. lokasyonda 0,000173mg / L olarak bulunmuştur. Mn konsantrasyonunun en yüksek değeri 1. lokasyonda olup 0,0765mg / L'dir. Ni konsantrasyonu 0,0717mg / L'ye olarak 2. Lokasyonda maksimum olmuştur. Al içeriği ise, 6. lokasyonda 0,020555 mg / L olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ten artesian wells are selected adjacent and the downward Kowashe industrial area in Semel district, Duhok governorate, Kurdistan region-Iraq as a source of groundwater to study the impacts of industrial effluents pollutants in these wells. The results are summarized below. The temperature of studied artesian wells distributed around the industrial area is ranged around 20-22 oC. The turbidity is ranged between 0.5-0.9 NTU. The EC ranged between 435-738 μS. The TDS levels were ranged 278 mg/L to 472 mg/L (in location 4). The pH recorded between 7.3 in location 5 and 7.7 in location 6. The TH high level recorded at Girash 404 mg/L. The DO is ranged between 5.7 mg/L as a minimum in location 1 and 8.54 mg/L as a maximum in location 7. The content of Ca ranged between 67 mg/L in third locations to 89 in Sarshor location. The high content of Mg was recorded at Girrash with 48 mg/L. The content of K recorded high level over 7 mg/L. The high content of Na level was found in location 6 (27 mg/L). As anions, the content of SO4 ions are relatively low in location 3 which is 2.8 mg/L and high level was recorded in Girrash 28.6 mg/L. The chloride ions concentration is low from location 1 to 5 but relatively high from location 6 to 10 recording high level in Girrash locations (30 mg/L). The concentration of NO3 recorded high level in Girrish location of 55.3 ml/L which is not safely for drinking water. As a heavy metal, the concentration of Fe high levels recorded in location 3 and 7 to be 0.0162 mg/L. The highest values of Cd are recorded in location 1 and 10 to be 0.008451 mg/L and 0.008391 mg/L, respectively. The concentration of Pb are in high levels in location 1 (0.00397 mg/L) and low in location 10 (0.000718 mg/L). The concentration of Zn it has a high level in location 7 to reach 0.4212 mg/L. The concentration of As recorded high level 0.00185 mg/L (in location 7). High cupper level was in location 1 to record 0.3761 mg/L. The high concentration of Cobalt is concentrated at location 1 to reach 0.000173 mg/L. The high Mn concentration was in location 1 and recorded 0.0765 mg/L. The concentration of Ni was recorded maximum in location 2 to reach 0.0717 mg/L. The Al content is concentrated at location 6 to be 0.020555 mg/L.