Comparing the weighting adjustment techniques for reducing bias in volunteer panel web surveys
Gönüllü web anketlerinde yanlılığı azaltmak için ağırlıklı düzeltme tekniklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 495456
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN AŞAN GREENACRE
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İstatistik, Statistics
 - Anahtar Kelimeler: Web anketi, Olasılıklı ve olasılıklı olmayan örnekleme, Gönüllü web panel anketi, Yanlılık, Ağırlıkllıklı düzeltme teknikleri, Web surveys, Volunteer panel web surveys, Probability and non-probability sampling design, Random sample, Bias, Weighting adjustment techniques
 - Yıl: 2018
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 150
Özet
Web anketleri son yıllarda en çok kullanılan ve popüler anket yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Bir web anketi, World Wide Web üzerinden bireyleri kendi başlarına bir anketi doldurmak üzere davet etmek suretiyle uygulanır. Internet kullanımı, gelişmiş ülke vatandaşları hem de gelişmekte olan ülke vatandaşları arasında artmıştır. Akıllı telefonun ortaya çıkışından bu yana, web anketleri daha geçerli ve makul bir veri toplama yöntemi haline gelmiştir. Son yıllarda, internet tabanlı veriler sadece pazarlama araştırmacıları için toplanmıştır. İnternet üzerinden veri toplamak kağıt-kalem, bilgisayar destekli telefon görüşmeleri ve bireysel görüşme yöntemlerinden daha hızlıdır çünkü basittir, ucuzdur ve arzulanan geniş katılımcı grubuna hızlı erişim sağlar. Ancak web anketlerinde yanlılık genel olarak sınırlı kapsam ve kendi kendine seçim nedeniyle oluşur. Bu çalışma, web anketlerinin niteliklerini, önemini, eğilimlerini ve de yanlılığı belirlemedeki sorunları değerlendirecektir. Yanlılığı azaltacak bazı ağırlıklı düzeltme teknikleri örnekle açıklanmıştır ve gönüllü web panel anketlerinden elde edilen olasılıklı olmayan tahminler, rasgele örnekleme tahminleriyle karşılaştırılmıştır. Ağırlıklı son tabakalama, genelleştirilmiş regresyon modellemesi, sıralı oran tahmini ve eğilim skoru düzeltme teknikleri bu tür yanlılıkları azaltmak için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın uygulamasında, anakütle tahminleri, gönüllü web panel anketi tahminleriyle karşılaştırılmıştır. Veri“Sosyal Ağ Sitelerinin Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Sisteminin Öğrencilerinin Eğitiminde Kullanılması”anketindendir. Simulasyona dayalı rasgele örneklem, tabakalı örnekleme tasarımı ile türetilmiştir ve bu örnekleme dayalı tahminler olasılıklı olmayan gönüllü web panel örnekleminden elde edilen tahminlerle karşılaştırılmıştır. Gösterilmiştir ki ağırlıklı düzeltme, yanlılığı gerçekten azaltmıştır ve rasgele örneklem tahminleri gönüllü web panel anketleri tahminlerinden daha iyi sonuç vermektedir. Ancak, gönüllü panel web anketlerinin kullanılması gerektiğinde, bu çalışmada açıklanan ağırlıklı düzeltme tekniklerinden en az biriyle düzeltme yapmak önerilir.
Özet (Çeviri)
Web surveys have become one of the most widely utilized and popular survey methods in recent years. A web survey is performed over the World Wide Web by inviting individuals to complete the questionnaire by themselves. Internet usage has increased among inhabitants of developed countries as well as developing countries. Since the advent of the smartphone, web surveys have become even more viable and reasonable data collection method. Although, in the last years, internet-based data had been collected only for marketing researches. Data collection on the internet is faster than other methods such as paper-and-pencil, computer-assisted telephone interviews and personal interviews, because it is simple, cheap and provides quick access to the desired large group of respondents. However, in web surveys, bias may arise mainly due to limited coverage and self-selection. This study appraises characteristics of web surveys, their importance and trend, as well as problems to identify their bias. Some weighting adjustment techniques for reducing the bias are illustrated, and non-probability estimates from volunteer panel web surveys are compared to random sample estimates. Post-stratification weighting, generalized regression modeling, raking ratio estimation and propensity score adjustment techniques are used for reducing these biases. In the application of this study, population estimates are compared to those from a volunteer panel web survey. The data are from the survey“Using Social Networking Sites in the Education of Students of Open Education System, Anadolu University”. A random sample based on simulation is created by a stratified probability sampling design, and estimates based on this sample are compared with estimates from a non-probability-based volunteer panel web sample. It is shown that the weighting adjustment has reduced the bias substantially and the random sample estimates provide better results than those from the volunteer panel web survey. However, when it is necessary to use volunteer panel web surveys, it is recommended to adjust at least one of the weighting adjustment techniques described in this study.