Çalışan psikolojisi üzerinde ergonomik faktörlerin etkisi ve uygulamalı verimlilik analizi
Impact of ergonomic factors on worker psychology: an applied productivity analysis
- Tez No: 495489
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, fiziki çalışma ortamı, psikolojik refah, verimlilik, Ergonomics, psychological well-being, productivity, physical working environment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Üretken kaynakların ve teknolojinin uluslararası hareketliliğinin artması rekabetçiliğin küreselleşmesine yol açmaktadır. Bu rekabet yapısı çerçevesinde verimlilik ve beşeri sermaye kritik bir rol kazanmıştır. Bu dönüşüm sürecinde“en uygun çalışanı bulma”yerine“işi işçiye uyarlama”gerekliliği ortaya çıkmıştır. Böylece şirketler, insan sermayesini güçlendirmek için işçinin eğitim, güvenlik, sağlık, psikolojik esenlik ve yaratıcılığa giderek daha fazla yatırım yapmaktadırlar. Ergonomik değişimin çalışanların psikolojik refahı ve üretkenliği üzerindeki etkisi uzun zamandır devam eden bir araştırma konusudur ve geçmiş literatürdeki sayısız çalışma ergonomik değişimin çalışanların psikolojik refah ve verimliliğini olumlu bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Bu çalışmada, bir elektrikli ev eşyaları üreticisinin fiziksel çevre gelişiminin çalışan memnuniyeti ve üretim verimliliği üzerindeki etkisi incelenmiş ve fiziksel çevre değişiminin çalışan memnuniyetini ve verimliliği üzerinde olumlu etkisi olduğu hipotezi kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing mobility of productive sources and technology among nations leads globalization of compettiveness. In this frame of competition, productivity and human capital have gained a critical role. In this transformation necessity of“fitting job into worker”appeared rather than“finding best fit employee”. Thus, companies invests more and more on worker's education, safety, health, psychological well-being and creativity in order to reinforce human capital. The impact of ergonomic change on the psychological well-being and productivity of employees is a long-standing research topic and numerous studies in the past literature indicate that ergonomic change positively affects employees' psychological well-being and productivity. In this study, the effect of physical environment improvement in an electrical home appliances manufacturer on employee satisfaction and production efficiency was examined and the hypothesis that physical environment change had a positive effect on employee satisfaction and productivity was accepted.