STEM eğitimi uygulanan ilkokul öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of scientific creativity levels of elementary school students who enrolled in a STEM program
- Tez No: 495531
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN DOĞANÇA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, Bilimsel Yaratıcılık, İlköğretim, STEM Education, Scientific Creativity, Elementary Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma; 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı süresince Antalya'daki iki özel eğitim kurumunda haftada bir ders saati uygulanan STEM dersini alan ilkokul 2,3 ve 4. sınıf öğrencilerinin bir öğretim senesi boyunca aldıkları STEM Eğitimi sonrası, çeşitli değişkenler açısından Bilimsel Yaratıcılık Düzeylerini ölçmek ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Söz konusu araştırma1 , bilimsel yaratıcılık düzeylerinin belirlenmesine yönelik olarak nicel araştırma desenlerinden tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini toplam 85 öğrenci oluşturmaktadır. İki eğitim öğretim dönemi boyunca, Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM Merkezi ve 30 okul öncesi ve sınıf öğretmeni iş birliğinde tasarlanan ErkenSTEM programı öğrencilerine uygulanmıştır. Programdaki öğrencilere“Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği”ve öğrencileri tanımaya yönelik uygulayıcı tarafından hazırlanmış“Öğrenci Tanıma Formu”uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ErkenSTEM eğitimi alan öğrencilerin bilimsel yaratıcılık düzeylerinin sınıf kademesi değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. 4. Sınıf öğrencileri, 2. ve 3. Sınıf öğrencilerinden daha yüksek puanlar elde etmişlerdir. Diğer değişkenler (cinsiyet, kardeş sayısı, anne-baba mesleği, en sevdiği ders, en başarılı olduğunu düşündüğü ders, ilerde seçmek istediği meslek) bağlamında anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. 1Bu araştırma verileri, Bütünleşik Öğretmenlik Projesi (ITK) kapsamında geliştirilen erkenSTEM müfredat programı dahilinde toplanmış ve çalışma BAUSTEM tarafından desteklenmiştir. v Öğrencilerin ölçeklere verdikleri cevaplar doğrultusunda, STEM eğitiminin bilimsel yaratıcılığa etkisi olduğunu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to mesure and evaluate the scientific creativity levels of second, third and fourth grade students who take STEM training (as STEM course applied in one lesson / per week) in two private education institutions in Antalya during academic year of 2016-2017. This research study1 is a descriptive quantitative research design used for the determination of scientific creativity levels. The sample of the research consists of 85 students. Throughout the two academic years, it has been applied to the students of the Early STEM program which is designed by the BAUSTEM Center of Bahçeşehir University and 30 pre-school and classroom teacher associations. The“Scientific Creativity Test”and“ Student Demographic Questionnaire”developed by the researcher were used as the instruments in the study. As a result of the analysis made, it was found that the scientific creativity level of EarlySTEM students showed a statistically significant difference according to the grade level variable. Fourth grade students achieved higher scores than second and third grades students. There were no significant differences in the context of other variables (gender, number of siblings, parental occupation, favorite course, the most successful course, future occupation). 1 The research data were collected within the EarlySTEM Curriculum Program developed under the Integrated Teacher Training Project (ITP) and the study was supported by BAUSTEM. vii It is believed that STEM education has the effect on scientific creativity in the direction of the answers given by the students to the scales.