Examination of occupational satisfaction of English teachers working in kindergarten and elementary schools
Anaokulu ve ilköğretim okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerinin mesleki doyumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 495532
  2. Yazar: NURGÜL DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM KEŞLİ DOLLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmeni, Karma Yöntem, Mesleki Doyum, English Teacher, Mixed Method, Occupational Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Istanbul-Türkiye'de özel anaokulları ve ilköğretim okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerinin mesleki doyum düzeylerini belirlemektir. Bu amaçla, çalışmanın amaçlarına en uygun araştırma tasarımlarından birisi olan ve hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin bir kombinasyonunu içeren karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmaya Ümraniye, Çamlıca, Ataşehir ve Sancaktepe'de yer alan dört anaokulu ve ilköğretim okulunda çalışan toplam 56 İngilizce öğretmeni dahil edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket araştırmacı tarafından uyarlanmış, İngilizce öğretmenlerin mesleki doyumlarını değerlendirmek için Minnesota Mesleki Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS 24 programı yardımıyla istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak İngilizce öğretmenlerinin mesleki doyum düzeylerinin yaklaşık %75 ile oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Öğretmenlerin mesleki doyum düzeylerini arttıran en belirgin nedenler farklı zamanlarda farklı beceriler kullanma imkanı, kendi yeteneklerini kullanabilme, başarı duygusu, öğretmeyi ve öğrencileri sevme, ve meslektaşlarını sevme olmuştur. Öğretmenlerin mesleki doyumlarını azaltan en önemli nedenler olarak ise maaş düşüklüğü, yoğun çalışma koşulları ve Türkiye'deki teste dayalı eğitim sistemi öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to determine the occupational satisfaction status of English teachers who are working in private kindergartens and primary schools in Istanbul-Turkey. A research design which best fits the aims of this study was a combination of both quantitative and qualitative research methods, namely a mixed methods research design. A total of 56 English teachers working in four kindergarten and elementary schools in Ümraniye, Çamlıca, Ataşehir and Sancaktepe province of Istanbul were included in the sample. The questionnaire used in the research was adapted by the researcher. The Minnesota Job Satisfaction Scale was used to assess job satisfaction of English teachers. Statistical analysis method was used in the analysis of data with the help of SPSS 24 program. As a result of the study, it is possible to say that the job satisfaction levels of English teachers working in kindergartens and primary schools are quite high and proportionally around 75%. The most obvious reasons for increasing the job satisfaction levels of teachers are the chance to use different skills at different times, the ability to use their abilities, the sense of success, loving to teach and students, and loving colleagues. Salary shortage, intense working conditions and test-based system in Turkey stand out as the most important reasons for reducing the job satisfaction of English teachers.