UMKE çalışanlarının afet durumunda etik yaklaşımlarının incelenmesi: Güney Marmara örneği
The research on the ethical attitudes of UMKE staff during disaster: Example of South Marmara
- Tez No: 495573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Etik, UMKE, Disaster, UMKE, Ethics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı UMKE çalışanlarının afet durumundaki etik yaklaşımlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, afet durumunda etik yaklaşımlarının ortaya konmasıdır. Araştırma betimsel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini Güney Marmara Bölgesinde çalışan UMKE personelleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sevimli ve Orhan tarafından oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Araştırmaya 201 UMKE personeli katılmıştır. Verilerin analizi için SPSS-22 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin testinde ise iki kategorik değişkenin bağımsızlığı karşılaştırıldığından Ki-Kare Bağımsızlık analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, UMKE çalışanlarının cinsiyetlerine ve hizmet süreleri ile etik eğitim alma durumu, çalıştıkları kurum ile etik problemin çözümü için yardıma ihtiyaç duyma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. UMKE çalışanları karşılaştıkları etik problemlerin çözümü için zaman zaman yardıma ihtiyaç duymaktadır. Hizmet süreleri arttıkça etik problemlerin çözümü için yardıma ihtiyaç duymaları azalmaktadır. Hizmet süreleri arttıkça afetzedelere uyguladıkları triaj süresi azalmaktadır. Etik ile ilgili daha fazla eğitime ihtiyaç duymalarını etkileyen bir faktör bulunmamaktadır. Etik çelişkilerin verimliliklerini etkilemesi çalıştığı kurum, statü, öğrenim durumu, yaş, cinsiyet ve hizmet sürelerinden bağımsızdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the ethical attitudes of UMKE (Turkish National Medical Rescue Team) staff, with regard to various variables during natural disasters. This research is based on the descriptive survey model. A staff survey with 201 participants located in the South Marmara Region, is conducted. Data form designed by Sevimli and Orhan is used during the survey. To analyse the data SPSS-22 (Statistical package for the social sciences) software is used. Since the independecy of two chategorical variable is compared, chi-squared hypothesis test constructed. The results indicate that there are no significant relationship between gender/term of office and level of ethics formation/level of need for help to solve ethical problems. There is no indicator showing that they need extra ethics formation, but sometimes UMKE staff may need exterior help to solve ethical problems depending on their term of service. The triage time also decreases with experience. Lastly ethical contradictions that affects their performance do not depends on their status, the organization where s/he works, education level, age, gender and terms of service.