Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında kamulaştırmasız el atma
Confiscating without expropriating within consideration of decisions of European Courts of Human Rights
  1. Tez No: 495587
  2. Yazar: YASEMİN ÜNĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mülkiyet Hakkı, Kamulaştırmasız El Atma, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Property Right, Confiscating without expropriating, European Court Of Human Rights
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tezimizin konusunu kişinin temel haklarının başında yer alan mülkiyet hakkına sınırlama veya müdahale niteliğindeki kamulaştırmasız el atmalar oluşturmaktadır. Kamulaştırmasız el atmalar AİHM nezdinde ihlale sebep olan bir sorundur. Çalışmada öncelikle mülkiyet hakkı kavramı açıklanmış ve mülkiyet hakkına müdahale çeşitlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde kamulaştırmasız el atma kavramı ve AİHM'nin konuya bakışı yer almıştır. Son bölümde ise kamulaştırmasız el atmaya karşı mağduriyetin uzlaşma ve dava yolu ile çözümüne yer verilmiştir. Bu çalışma ile yapılan mülkiyet hakkı müdahalelerine karşı ülkemizde mülkiyet hakkının tüm unsurlarıyla ve yeni yasal düzenlemeler ile tam olarak teminat altına alınması amaçlanmıştır. Ayrıca mülkiyet hakkı ihlallerinin önüne geçilmesine yardımcı olacak örnek kararlara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Topic of our thesis is constituting confiscating without expropriating which is restricting or interfering with the property right that takes at the head of fundamental rights. Confiscating without expropriating is a problem that causes infringement in the presence of ECHR. Firstly in the study, has been explaned consept of property right and has been given place to the types of intervention in the property right. In the second part has included in the concept of confiscating without expropriating and view of the issue of european court of human rights. In the last section has been included place solution of the victimization against confiscating without expropriating with conciliation and remedies. It has been aimed to be collateralise of the property right with all elements and legal regulation with this study against the interventions of the property rights in the our country. In addition, sample decisions are also included to the help prevent violations of property right.