Zorunlu göç ile bağlanma ve kişilik özellikleri arasındaki ilişki
The relation between forced migration attachment and personality traits
- Tez No: 495588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DİLEK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu Göç, Kişilik Özelikleri, Bağlanma Stilleri, Forced migration, Personality traits, Attachment styles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tezin amacı, zorunlu göç ile bağlanma stilleri ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma örneklemi, Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göç eden Türkler ile Eski Yugoslavya'dan göç etmek zorunda kalarak Türkiye'ye gelen Türk ve Boşnaklardan (n = 186) oluşmaktadır. Araştırmada, Demografik Bilgi Formu, Hacettepe Kişilik Envanteri (HKE) ve İlişki Ölçekleri Anketi (İOA) kullanılmıştır. Verilerin Analizinde, SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Tek yönlü Anova analizinde grupların homojenliği incelenerek varyansların eşit dağılmadığı durumlarda Anova analizi, homojen olmayan dağılımlar için Brown- Forsythe analizi kullanılmıştır. Hangi gruplar arasında nasıl bir fark olduğunu anlamak için post- hoc tamamlayıcı istatistiklerinin analizine başvurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, zorunlu göç ile kişilik özelliklerinin duygusal kararlılık (f = 1.78, p < 0.05) ve aile ilişkileri (f = 5.25, p < 0.05) alt boyutlarının anlamlı derecede ilişkili olduğu gözlenmiştir. Zorunlu göç ve bağlanma stilleri arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Demografik değişkenlere göre (göç edilen ülke, geride bırakılan taşınmaz varlığı, gelinen ülkeye dair dil bilgisi, gelinen ülkeye ait hissetmek, göç yaşı, göç sonrası ekonomik durum) bağlanma stilleri ve kişilik özellikleri ilişkisi araştırılmıştır. Sonuçlar ilgili literatur doğrultusunda tartışılarak, sınırlılıklara yer verilmiş ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to compare migration to attachment styles and personal traits. The study sampling are Turcs who migrated forcefully from Bulgaria and Turks and Bosnians (n=186) who migrated forcefully from Yugoslavia. İn the research Demographic İnformation form Hacettepe Personality İnventory (HPİ) and Relationship Scale Survey (RSS) was used. As fort he analazing the data SPSS 22.0 was used. Groups homogenity was examind in one way Anova analysis. İf variants are not equaly distributed Anova analysis was used. Brown- Forsythe analysis was used for non homogeneous distribution. To understand the diffrences between the groups post- hoc complementory statistics analysis was used. According to the obtained findings, forced migration and personal characteristics sub dimensions emotioanal stability (f = 1.78, p < 0.05) and family relations (f = 5.25, p < 0.05) were observed to have a meaning correlation between forced migration and attachment styles. According to the demographic variables (the country migrated, the real estate left behind, the language of the hosting country, feeling belonging to the host counrty, the age of migrant, the economical status after migration) the correlation between attachment styles and personal traits were studied. The results were argued according to the ralated litriture, limitations were included and suggestions were given fort he future reference.