Kiloya bağlı yaşam kalitesini yordayan değişkenler ve cerrahi tedaviye başvuran obezite hastalarının ebeveyn psikolojik kontrolü, yeme davranışı ve psikopatoloji açısından diyetisyen desteği alan obezite hastalarıyla karşılaştırılması
Predictors of weight related quality of life and a comparison between bariatric surgery patients and patients who get a dietary treatment in terms of parental psychological control, eating behaviors and psychopathology
- Tez No: 495607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ALTAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Psikopatoloji, Ebeveyn Psikolojik Kontrolü, Yeme Davranışları, Yaşam Kalitesi, Obesity, Psychopathology, Parental Psychological Control, Eating Behaviors, Quality of Life
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma kilonun yaşam kalitesi üzerindeki etkisini yordayan değişkenleri belirlemeyi ve obezite cerrahisi adayları ile obezite cerrahisini seçmeyip diyetisyen desteği alan obez kişileri psikopatoloji, yeme tutumları, algılanan ebeveyn kontrolü ve yaşam kalitesi açısından karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Psikopatolojiyi anksiyete ve depresyon; yeme tutumlarını kısıtlayıcı, duygusal ve dışsal yeme davranışı; algılanan ebeveyn kontrolünü anne-baba psikolojik kontrolü ve yaşam kalitesi kilonun yaşam kalitesi üzerindeki etkisini oluşturur. Obezite psikopatoloji, yeme davranışları ve kilonun yaşam kalitesi üzerindeki etkisi ile alanyazında sıkça çalışılan konular arasındadır. Araştırma toplam 158 (114 obezite cerrahisi adayı, 44 diyetisyen desteği alan) katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplamak için demografik form, Beck Anksiyete Envanteri, Anne ve Baba Psikolojik Kontrol Ölçeği, Hollanda Yeme Davranışı Anketi, Beck Depresyon Envanteri ve Kilonun Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi Anketi (Kısa Form) kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS kullanılarak Pearson Korelasyon, Bağımsız Örneklemler t Testi, Çoklu Varyans Analizi ve Regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar kilonun yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin depresyon, anksiyete, vücut kitle indeksi ve dışsal yeme davranışı tarafından yordandığını ve iki örneklemin birbirinden kısıtlayıcı yeme davranışı ve kilonun yaşam kalitesi üzerindeki etkisi açısından farklılaştığını göstermektedir. Diyetisyen desteği alan katılımcılar daha fazla kısıtlayıcı yeme davranışı gösterirken; obezite cerrahisine başvuran katılımcıların yaşam kaliteleri diğer gruba oranla daha düşüktür. Alanyazınla tutarlılık gösteren sonuçlar ilgili yazın çerçevesinde tartışılmıştır. Gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aims to explore the predictors of impact of weight on quality of life and to compare bariatric surgery candidates and people who involed dietary treatment in terms of psychopathology, eating attitudes, perceived parental control and quality of life. Operational definition of psychopathology is depression and anxiety; eating attitutes are restrained, emotional and external eating behaviors; perceived parental control is maternal and paternal psychological control and quality of life ise impact of weight on quality of life. Psychopathology, eating behaviors and impact of weight on quality of life are frequently studied with obesity. Number of participants is 158 (114 bariatric surgery candidates and 44 people who get dietary treatment). Demographic forms, Beck Anxiety Inventory, Mother and Father Psychological Control Scale, Dutch Eating Behavior Questionnaire and The Impact of Weight on Quality of Life (Lite form) were used to collect data. Pearson Correlation, Independent Samples t test, MANOVA and Regression were conducted for the analysis of results by IBM Statistics. Results revealed that depression, anxiety, body mass index and external eating predict the impact of weight on quality of life and bariatric surgery candidates and dietary treatment group are differentiated in terms of restrained eating and quality of life. Dietary treatment group showed high restrained eating behavior and bariatric surgery candidates reported low quality of life. Results are consistent with literature findings and. they were discussed in the light of literature and suggestions were given for futher studies.