Afet riski altındaki yapının yeniden değerlendirilmesi
Renewing the building under catastraophe risk
- Tez No: 495662
- Danışmanlar: PROF. DR. ERZAN ERZURUMLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Urban transformation, renewal building at risk, condominium constraction contract
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ülkemizde kentsel dönüşümün can alıcı parçasını afet riski altındaki yapıların yeniden değerlendirmesi oluşturmaktadır. Tez konum ise afet riski altındaki bir yapının yeniden değerlendirilmesidir. Çalışmamın birinci bölümünde kentleşme ve kentsel dönüşümün tarihi ile kentsel dönüşümün anayasal haklar konusunda değerlendirmesi yer almaktadır. Bu bölümde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları, Avrupa Kentsel Şartı, Anayasa Mahkemesi kararlarından faydalanılmıştır. İkinci bölümde, riski yapının tespiti, tahliyesi ve yıkımı incelenmiştir. Bu bölüm idare hukukunun konusu olduğundan Danıştay kararlarından faydalanılmıştır Üçüncü ve dördüncü bölümde, afet riski altındaki yapının dönüşüm uygulaması süreci incelenmiştir. Bu bölümde maliklerin karar verme süreci ve özel hukukun konusu olan kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesi incelenmiştir. Anahtar kelime: kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, riskli yapı, kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, renewing the building under catastrophe risk create the centre piece of Urban Transformation. My thesis subject is renewing the building under catastrophe risk. Urbanization / urban transfortation history and study of costitution right of urban transportation take place in my first part of thesis. İn this part European Court of Human Rights, European Urban Charter, Supreme Court judgment is used. In second part, I study determination, evacuation and demolition of the building at risk. İn this part Council of state judgment have been examined because of being about administrative law. In third and fourth part, practice processing of renewing the building under catastrophe risk is examined. Ġn this part processor‟s decision processing and condominium constraction contract that issued privacy law is studied.