Okul yöneticilerinin stratejik planlamaya ilişkin yeterlilikleri
School administrators proficiency in strategic planning
  1. Tez No: 495696
  2. Yazar: ŞEVKET UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Planlama, Okul yöneticisi, Yönetici Yeterlilikleri, Strategic Planning, Planning, School Administrator, Administrator Views
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Son yıllarda eğitim alanında yaşanan değişme ve gelişmeler okul örgütlerini de değişime zorlamaktadır. Bu acıdan okullarında başarılı olması iyi bir stratejik planlama ile mümkün olacaktır. Okullarda yapılan stratejik planlamadan birinci derecede sorumlu okul yöneticileridir. Bu acıdan okul yöneticilerinin stratejik planlama hakkındaki düşünceleri son derece önemlidir. Çalışmanın birinci bölümünde tarihi süreç içerinde yönetimin nereye doğru değişim gösterdiği ve alanda geliştirilen yönetim teorileri ele alınmıştır. Süreç içerinde bilim ve teknolojideki değişme ve gelişmeler neticesinde örgütlerin değişimle baş edebilmesi için zaman içinde ortaya çıkan stratejik düşünme ve planlama kavramları incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde çalışmamızın konusunu teşkil eden“Okullarda Stratejik Planlama”sürecinde temel sorunsal bu planlamadan sorumlu olan okul yöneticilerinin yeterlilikleridir. Bu çalışmadan amacımız, okul yöneticilerinin stratejik planlama konusunda; bilgi, beceri ve yetkinliklerini analiz etmektir. Bu amaca yönelik olarak; çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2015-2016 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Trabzon ili ve ilçelerinde bulunan 62 okulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ayrancı (2013)'de geliştirdiği“okullarda uygulanmakta olan stratejik planlamaya ilişkin görüşlerinin belirlenmesi anketi”kullanılmıştır. Anket 153 kişiye uygulanarak veriler elde dilmiştir. Anketin güvenilirliği mevcut örneklem üzerinden tekrar yapılmış ve 0,94 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, aritmetik ortalama, bağımsız t-Testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Okul türü, Cinsiyet, Öğrenim durumu, İdari Görev, Branş, Yaş, Yönetici olarak çalışma süresi, Stratejik planlama semineri alıp almama durumlarına göre okul yöneticilerinin stratejik planlamaya ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations need a period of time of adaptation as they change. It is urgent for them to harmonize with the environmental conditions changing rapidly, regarding their own drives. It seems inevitable that in order to make an achievement, organizations should take into consideration a future plan according to their both weak and strong sides. Some improvements and changes in education in recent years are forcing the schools administrative to make changes accordingly. In this respect their success depends on a good strategic planning. As School administration is in charge of school's strategic planning their attitudes are extremely important. In the first chapter of the study, how the administration is evolving and what theories in the field are developing and the conceptual approaches on strategic thinking and planning of the organizations struggling against the challenges by the recent scientific and technological developments, are examined. In this content, the basic components of strategic planning including the mainly proposed approaches in the field are revealed. Accomplishing an effective strategic planning in schools is related to the presence of administrative proficiency in strategic planning. In the second chapter, the main problematic issue of“Strategic Planning in Schools”, which sets the discourse of the study, is the proficiency of school administration. The aim of the study is to analyze the proficiency, knowledge, and abilities of school administration. A descriptive survey is used to achieve this. The universe of the study is 62 of the schools in Trabzon, in the second term of 2015-16 academic years. As a data collection device,“A survey at perception of Strategic Planning in Schools”by Ayrancı, 2013, is carried out of 153 individuals. The survey also reveals that the school administrators support the strategic planning in schools, it is recommended that they need an in-service training as consequence of the fact that they don't have information about it.