Güzel sanatlar liselerinde piyano eğitiminin teknik ve pedagojik açıdan incelenmesi
Technical and pedagogic analysis of piano education in fine arts highschools
- Tez No: 495724
- Danışmanlar: DOÇ. EZGİ SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Piyano Eğitimi, Piyano Pedagojisi, Piyano ÇalmaTeknikleri, Güzel Sanatlar Lisesi, Piano Education, Piano Pedagogy, Piano Playing Techniques, Fine Arts High School
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Güzel Sanatlar Liselerinde yapılan piyano eğitiminde piyano öğretmenlerinin piyano pedagojisi alanındaki bilgileri, piyano eğitimi sürecinde pedagojik ilke ve yöntemleri kullanabilmeleri, piyano eğitiminin başlangıcından itibaren piyano çalma teknikleri konusunda yapılan öğretilerin metodolojik olarak basamaklandırılması, piyano literatürüne ait basamak sistemi kullanım durumları; öğrencilerin piyano çalma teknikleri ve süreci konusunda düşünceleri, yaklaşımları bu çalışmanın araştırma konularıdır. Güzel Sanatlar Liselerinde piyano eğitiminin ve piyano çalma tekniklerinin öğretimi ile pedagojik ilke ve yöntemlerin kullanımının eğitimsel bağlamda incelenmesi amacıyla ve piyano öğretmenlerinin piyano pedagojik alan bilgisine hakim olmaları gerekliliği hipoteziyle; İstanbul ilinde bulunan Aşık Veysel, Aydın Doğan, Avni Akyol Güzel Sanatlar Liselerinin 11 ve 12. sınıf müzik bölümü öğrencilerine yönelik olarak, piyano çalma teknikleri ve piyano çalma-çalışma süreci temalı 52 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Bu araştırmada anket yoluyla elde edilen veriler için, SPSS analiz programıyla istatistiksel veri analizi yapılmıştır. Güzel Sanatlar Lisesi piyano öğretmenlerine yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile 14 adet açık uçlu soru sorularak bireysel görüşme; alanında uzman piyano eğitimcileri Ali DARMAR, Ceylan ÜNAL AKBULUT ve Fulya TEZER ile görüşme formu yaklaşımı kullanılarak bireysel görüşme yapılmıştır. Güzel Sanatlar Liseleri piyano eğitimi piyano çalma tekniklerinin öğretiminde, pedagojik ilke ve yöntemlerden nasıl faydalandığına yönelik piyano öğretmenlerine ait görüşlerin analizi ve piyano eğitimi ve eğitimciliğine yönelik uzman görüşlerinin analizinde, nitel veri analiz tekniklerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerden: piyano öğretmenlerinin zihinsel ve işlevsel piyano çalma ile piyano performansına etkisi olan zihinsel süreçlerin önemi üzerinde yeterli şekilde durmadıkları; piyano ders saatinin yetersiz olduğu, nitelikli piyano eğitiminin yapılamadığı; piyano öğretmenlerinin piyano eğitiminde pedagojik ilke ve yöntemlerden yararlanmaları gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research topics of this study are Piano teachers' use of piano pedagogy, pedagogical principles and methods of piano education, the methodological steps of teaching about piano playing techniques from the beginning of piano education, the situations where the use of the step system in piano literature is necessary, the students' thoughts and approaches on piano playing techniques and process in the piano education in Fine Arts High Schools. With the purpose of examining the teaching of piano education and piano playing techniques and the use of pedagogical principles and methods in Fine Arts High School in the educational context and with the hypothesis that piano teachers should have a comprehensive knowledge of the piano pedagogical field, a questionnaire consisting of 52 questions and regarding piano playing techniques and piano playing-work process was carried out with the 11th and 12th grade music department students of Aşık Veysel, Aydın Doğan and Avni Akyol Fine Arts High School in İstanbul. In this study, the statistical data analysis was performed with the SPSS analysis program for the data obtained from the questionnaire. The piano teachers of Fine Arts High School were interviewed by semi-structured interview technique and 14 open-ended questions; Individual interviews were conducted with the expert piano trainers Ali DARMAR, Ceylan ÜNAL AKBULUT and Fulya TEZER using the interview form approach. A descriptive analysis of qualitative data analysis techniques was used in analyzing the views of piano teachers on how the pedagogical principles and methods are used in the teaching of piano playing techniques in Fine Arts High Schools and analyzing expert opinions on piano education and training. From the data obtained from the study: it was found that the piano teachers do not give enough attention to the importance of the mental and functional piano playing and the mental processes that influence piano performance; that quality piano education cannot be done due to the inadequacy of the piano lessons, and that the piano teachers should benefit from pedagogical principles and methods in piano education