Lise öğrencilerinin yaşadığı sınav kaygısı ile depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between exam anxiety and depression for high school students
  1. Tez No: 495723
  2. Yazar: ESENGÜL ABBASOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Depresyon, Lise Öğrencileri, Text Anxiety, Depression, Highschool Students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin yaşadığı sınav kaygısı ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya konulmasıdır. Ek olarak, araştırmada öğrencilerin cinsiyet, kaçıncı sınıfta okudukları, okudukları bölüm, ebeveynlerinin eğitim düzeyleri, sosyo- ekonomik gibi değişkenlerin sınav kaygısı ve depresyon üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmaya İstanbul İlinde Sarıyer ilçesinde Milli Eğitime Bağlı özel liselerde eğitim gören öğrenciler alınmıştır. Araştırmanın örneklemini 217 gönüllü öğrenci oluşturmuştur. Aynı zamanda bireylerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Demografik Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Sınav Kaygısı Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Ki Kare Testi, T Testi, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Pearson Korelasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; lise öğrencilerinin cinsiyetlerine göre depresyon düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Anne- baba eğitim durumlarına göre depresyon düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Lise öğrencilerinin sınav kaygılarına ilişkin görüşlerinde en yüksek puan“Çevremdekiler(ailem, arkadaşlarım)başaracağım konusunda bana güveniyorlar.”, en düşük puan“Başarısız olursam arkadaşlarımın gözünde değerimin düşeceğini biliyorum.”olarak belirlenmiştir. Lise öğrencilerinin sosyo- ekonomik durdum değişkenine göre depresyon düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sosyo- ekonomik durum değişkeninin sınav kaygısında kendi görüşü, hazırlanmakla ilgili endişeler, bedensel tepkiler, zihinsel tepkiler ve genel sınav kaygısı alt boyutlarında anlamlı bir farklılık bulunmazken, başkalarının görüşü ve gelecekle ilgili endişeler alt boyutlarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Lise öğrencilerinin en yüksek hafif depresyon düzeyinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The alm of this study is to explan the relationship between text anxiety of highschool students and their depression level. In addition, in this study, the effects of variants such as gender, grade of school, departments, educatinal level of the parents and socio economic conditions on depression have been searched. The study has been carried out 217 volunteer students from private highschools in Sarıyer, İstanbul. 217 volunteer students have compased the paradign of the study. Besides Demographic Information Formhas been used in ander to learn the demographic features of the students and Text Anxiety Scale and Beck Depression Inventory has been weed to varionts“Ki Kare Test, T Test, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Pearson Correlatin Test”have been weed to analyze the results. As a result the research, a meaningful diversity in highschool students depression levels according to gender, hasn't been found out. Besides a diversity on depression levels according to educational condition of the parents hasn't been found out. A diversity hasn't been found out on the depression level of highschool students. The highest mark on the view of the highschool students about text anxiety has become“My family and friends believe that I will be successful”the lawest mark has become“I know that I will be disgraced of I fail”, "A meaningful difference has been found out according to socio economic level of the highschool students. A meaninful diversity in lower dimensions of socio- economic condition variant about the individuals view for text anxiety, concerns about preparations, physical reactions, mental reactions and general text anxiety hasn't been found out. However, an important diversity has been found out in lower dimensions related to others views and concerns about future. The result is that the highschool students have the highest light level of depression.