Sosyal politika perspektifinden Türkiye'de tek ebeveynli aile sorunsalının boşanma bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of single parent family problems from social policy perspective in Turkey
  1. Tez No: 495764
  2. Yazar: BİLAL COŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK TAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Ebeveynli Aile, Çekirdek Aile, Evli Bir Çift Gibi Birlikte Yaşama, Gayrı Meşru Doğumlar, Sosyal Politika, Single Parent Family, Nuclear Family, Cohabitation, Illegitimate Births, Social Policy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tek ebeveynli aile, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir olgudur. Son 50 yıllık süre içerisinde aile yapısında yaşanan değişmelere bağlı olarak, tek ebeveynli aile oranları da ciddi artış göstermiştir. Bu değişiklik, sosyal politika kurumları içerisinde ailenin konumunu farklılaştırmıştır. Güçlü bir“aktör”olan aile, artık“alıcı”olarak da anılmaktadır. Batı'da değişim, boşanma oranlarının artmasının yanı sıra,“cohabitation”(evli bir çift gibi birlikte yaşama) olgusunun etkisi ile de görülmektedir. Buna ek olarak, ailenin temel değerlerine zarar veren, gayrı meşru doğumlar, lezbiyen ve gey evlilikler gibi marjinal yapılar da ortaya çıkmıştır. Tek ebeveynli aile yapısı beraberinde, sosyal, ekonomik, psikolojik birçok soruna da yol açmaktadır. Bu süreçten hem anne-baba hem de çocuk olumsuz etkilenmektedir. Türkiye'nin ise bu süreçte Batı ülkelerine nazaran aile değerlerinde daha az problem yaşadığı gözlemlenmiştir. Çekirdek aile oranları artmasına rağmen, aileler temel değerlerine sadık kalmıştır. Ancak son yıllarda boşanma oranları ciddi artış göstermiş, evliliklerin % 40'ı ilk beş yıl içinde sonlanmıştır. Her ne kadar değerler sağlam tutulmaya çalışılsa da, küresel dünyadaki hızlı“kültür”akışı temel aile değerlerine Türkiye'de de zarar vermektedir. Bu bağlamda ilk olarak ailenin sosyal politikadaki önemine değinilecektir. Daha sonra Batı'da tek ebeveynli aile yapısı ortaya konulacaktır. Son olarak Türkiye'de aile yapısı ve boşanma problemi değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Single-parent family is a phenomenon that occurs for a variety of reasons. Due to changes in the family structure over the past 50 years, single parent family ratios have also increased significantly. This change differentiated the position of the family within the social policy institutions. The family, which is a strong“actor”, is often referred to as the“recipient”after the process of change. In the West, change is seen not only by the increase in divorce rates but also by the effect of the“cohabitation”(living together like a married couple) phenomenon. In addition to this, marginalized structures such as illegitimate births, lesbian and gay marriages, which have harmed the core values of the family, have also emerged. The single-parent family structure is also brought about to many social, economic and psychological problems. Both parents and children are negatively affected by this process. Turkey, on the other hand, experienced fewer problems in family values than in Western countries. Despite the increase in core family ratios, the families remained faithful to their core values. However, divorce rates have increased significantly in recent years, of 40 % marriages ending in the first five years. Although the values are kept intact, the rapid“culture”flow in the global world is also damaging to the basic family values in Turkey. In this context, firstly, the importance of family in social policy will be mentioned. Then the single parent family structure will be revealed in the West. Finally, the structure of family and divorce problem will be evaluated in Turkey.