Cloud computing impact on communication and service sector: Iraq case study
İletişim ve hizmet sektörü'nde bulut bilişimin etkisi: Irak durum çalışması
  1. Tez No: 495946
  2. Yazar: SABAH SALAM HUSSEIN AL-MAFRACHI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL TARIYAN ÖZYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, UTAUT, İletişim Sektörü, Hizmet Sektörü, Verimlilik Etkinliği, Cloud Computing, UTAUT, Communication Sector, Service Sector, Productivity Effectiveness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Teknolojideki hızlı ilerlemeler, bulut bilişimin kullanımının önemini arttırmıştır. Etkili teknoloji integrasyonu olarak bulut bilişimin yayılması, özellikle dünyanın gelişmiş devletleri üzerinde başarılı olmuştur. Ancak, teknik kısıtlamalardan ziyade, belli başlı gelişen bölgelerde bulut bilişim etkinleşmesine ilişkin bazı davranışsal sorunlar olmuştur. Bu bağlamda, mevcut araştırma, Irak'ın iletişim ve hizmet sektöründe bulut bilişimin yayılmasının etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bulut bilişim yaklaşımı cazip görünüyor olsa da, henüz internet yayılması ve teknoloji kabulünün çok önemli olmadığı devletlerde olumsuz boyutta belli başlı zorluklara rastlanılmaktadır. Irak'taki durum benzerdir; dolayısı ile araştırmacı, bulut bilişimin yayılmasını değerlendirme ile ilgili olarak Irak'ın iletişim ve hizmet sektörünü hedef almıştır. Bu bakımdan, çalışmanın tanımlanmış bağımlı ve bağımsız değişkenleri olarak UTAUT modelinin yapısı, hedeflenen alanın 251 BT uzmanı arasında çoklu bir 5 öçekli madde yürütülmesi açısından, çalışılmıştır. Sonuç olarak, verimliliği artırmanın etkili bir önlemi ve güvenilir ve uygulanabilir bir tutumda çalışanların yeterliliği olarak bulut bilişimi dikkate almamanın belli zorlukları olduğu saptanmıştır. Bu nedenle çalışma, etkili bir teknolojik yayılma olarak bulut bilişimin güvenirliliğini sunması gereken eğitim ve farkındalık programlarını önermiştir. Bu programlar, bulut bilişimi kullanmaksızın kesin aynı görevleri gerçekleştirmek üzere gereken maliyet ve gayretleri azaltarak daha fazla verim sağlayarak, organizasyonun yanı sıra çalışanlara da olanak veren, iletişim sektöründe çalışanlar tarafından bulut bilişim teknolojisini kabul etmeye yardımcı olmaktadır. Bu ilerleme, ayrıca nihayetinde iletişim ve hizmet sektöründe bulut bilişim teknolojisinin kabulüne gittikçe neden olan, teknolojinin kabul edilmesinde diğer çalışanlar ve organizasyona da yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid advancements in technology have enhanced the significance of the use of cloud technology. The deployment of cloud computing as effective technology integration has been successful, particularly across the developed states of the world. However, there have been certain behavioural issues regarding the cloud technology activation in certain developing regions, rather than the technical limitations. In the context, the current research aims to evaluate the impact of deployment of cloud computing on the communication and service sector of Iraq. Even though the cloud computing approach seems appealing, yet certain challenges of adverse extent are encountered across the states where internet penetration and technology acceptance is not considerable. Similar is the case with Iraq; hence, the researcher has targeted the communication and service sector of Iraq with respect to assessing the deployment of cloud computing. In this regard, the constructs of UTAUT model as identified dependent and independent variables of the study have been employed, in terms of conducting a multiple-item 5-point scale online survey across 251 IT experts of the targeted domain. Resultantly, it has been established that there have been certain challenges of disregarding cloud computing as an effective measure of enhancing productivity, and efficiency of the employees in a secure and feasible manner. Therefore, the study has recommended training and awareness programs that must present the credibility and integrity of cloud computing as an effective technological deployment. These programs assist accepting the cloud computing technology by the employees in the communication sector, which enables the employees, as well as the organizations, providing more efficient tasks by reducing the costs and efforts needed to perform the exact same tasks without the use of cloud computing technologies. This improvement also assists other employees and organization to accept that technology, which eventually leads to more and more acceptance to the cloud computing technology in the communication and service sector.