Gençlik çalışmalarına katılım gençlerin siyasal katılımlarını etkiler mi?
Does the participation to youth work effects young people's political participation?
- Tez No: 495987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ALPER AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Örgütü, Gençlik, Gençlik Çalışması, Katılım, Siyasal Katılım, Youth Organization, Youth, Youth Work, Participation, Political Participation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Projeler ve Sivil Toplum Kuruluşları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma çerçevesinde gençlik çalışmasının gençlerin siyasal katılımları üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Gençlerin katılımı konusu özellikle son 40 yıl içerisinde artarak önemli hale gelmiştir. Bu çerçevede gençlerin karar verme mekanizmalarına hangi ölçülerde erişebiliyor oldukları ya da gençlerin hangi siyasal katılım mekanizmalarını tercih ediyor olduğu önemli bir konudur. Bu çalışma dahilinde Toplum Gönüllüleri Vakfı'nda gönüllülük yapan gençlerin siyasal katılımlarını incelemek amacıyla 1 ankete dayalı saha çalışması ve 20 derinlemesine görüşme yapılmıştır. Yapılan niteliksel ve niceliksel araştırmalarla gençlik çalışmasına katılmış gençlerin siyasal katılımları ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma gençlik çalışmasına katılım ve gençlerin siyasal katılımları ve karar verme mekanizmalarına katılımlarını arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Özellikle araştırma kapsamında elde edilen bulgular, gençlerin, gençlik çalışması gibi kendilerini ifade edebildikleri alanlar dahilinde bir araya gelişi, siyasal katılımlarını tetiklediğini ve toplumda genç olmaktan kaynaklanan dezanvantajlılık durumunu azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Within this thesis, the impact of youth work on young people's political participation is addressed. The participation of young people has become increasingly important especially in the last 40 years. In this context, it is a matter of what extent young people have access to decision-making mechanisms or which political participation mechanisms young people prefer. In this study, one survey-based fieldwork and 20 in-depth interviews were conducted in order to examine the political participation of young volunteers of Community Volunteers Foundation. The qualitative and quantitative researches carried out attempted to examine the political participation of young people who participated in youth work in detail. This research shows that there is a relationship between youth participation and participation of young people in political participation and decision making. In particular, the findings of the research show that young people are coming together in areas where they can express themselves, such as youth work, triggering their political participation and reducing the disadvantage caused by being young in society.