Sosyal bilişsel kariyer kuramı temelli öznel iyi oluş modelinin sınanması
The test of social cognitive model of subjective well-being
  1. Tez No: 496031
  2. Yazar: ESRA ULUBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik yetkinlik beklentisi, akademik sonuç beklentisi, akademik hedefte ilerleme, akademik destek, akademik doyum, pozitif duygular, yaşam doyumu, Academic self efficacy, academic outcome expectation, academic goal progress, academic support, academic satisfaction, positive affect, life satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mevlana Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin akademik yetkinlik beklentileri, akademik sonuç beklentileri, akademik hedeflerinde ilerlemeleri, akademik destek ve pozitif duyguları arasındaki ilişkileri ve bu değişkenlerin akademik doyum ve yaşam doyumuna etkilerini Sosyal Bilişsel İyi Oluş Modeli çerçevesinde incelemektir. Çalışma grubu Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin 182'si birinci sınıf, 138'i ikinci sınıf olmak üzere toplam 320 kişidir. Verilerin toplanmasında Türkçe'ye uyarlama çalışmaları yapılan Akademik Yetkinlik Beklentisi, Akademik Sonuç Beklentisi, Akademik Hedefte İlerleme, Akademik Destek ve Akademik Doyum Ölçekleri, uyarlama çalışmaları daha önce yapılmış olan Pozitif Negatif Duygu ve Yaşam Doyumu Ölçekleri kullanılmıştır. Veriler SPSS ve AMOS istatistik paket programlarıyla analiz edilmiştir. Modelin hipotezlerini sınamak amacıyla yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda modelin araştırma örneklemine iyi düzeyde uyum gösterdiği bulunmuştur. Modelde yer alan akademik doyum, yaşam doyumu üzerinde anlamlı düzeyde etkiye sahiptir. Akademik yetkinlik beklentisi; akademik sonuç beklentisi, akademik hedefte ilerleme ve akademik doyum üzerinde anlamlı düzeyde etkiye sahiptir. Akademik destek; akademik yetkinlik beklentisi, akademik sonuç beklentisi, akademik hedefte ilerleme ve akademik doyum üzerinde anlamlı düzeyde etkiye sahiptir. Pozitif duygular; akademik yetkinlik beklentisi, akademik destek ve yaşam doyumu üzerinde anlamlı düzeyde etkiye sahipken, akademik doyum üzerinde anlamlı düzeyde etkiye sahip değildir. Akademik hedefte ilerlemenin ne akademik doyum ne de yaşam doyumu üzerinde anlamlı düzeyde etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Beklenenin aksine akademik sonuç beklentilerinin, akademik hedefte ilerleme ve akademik doyum üzerinde anlamlı düzeyde etkiye sahip olmadığı bulunmuştur. Genel olarak araştırma sonucunda sosyal bilişsel iyi oluş modelinin üniversite öğrencilerinin akademik doyum ve yaşam doyumunu açıklamada anlamlı bir model olduğunu söyleyebiliriz. Elde edilen bu bulgular ilgili literatür ve kuramlar ışığında tartışılmış, ileride yapılacak araştırma ve uygulamalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the relationships between academic self efficacy, academic outcome expectations, academic goal progress, academic support, positive affect and to examine the impact of these variables on academic and life satisfaction within the frame of Social Cognitive Well-Being Model. The study group includes the students of Faculty of Education, Mevlana University. In total, 320 students participated; 182 were freshmen while 138 were sophomores. Academic Self Efficacy Scale, Academic Outcome Expectation Scale, Academic Goal Progress Scale, Academic Support Scale, Academic Satisfaction Scale, Positive Negative Affect Scale and Life Satisfaction Scale were used to collect the data. The data were analyzed by using statistical package programs like SPSS and AMOS. Structural Equation Model were applied in order to test the hypotheses suggested in the model. Results of the analysis indicated that the model provided a good fit to the data. According to the results, academic satisfaction predicts significantly life satisfaction. Academic self efficacy expectation predicts academic outcome expectations, academic goal progress and academic satisfaction. Academic support has significant effect on academic self efficacy, academic outcome expectations, academic goal progress and academic satisfaction. Positive affect predicts academic self efficacy, academic support, life satisfaction but don't predict academic satisfaction. Academic goal progress predicts neither academic satisfaction nor life satisfaction. Lastly, contrary to expectations, academic outcome expectations don't predict academic goal progress and academic satisfaction. In general, it can be concluded that social-cognitive wellbeing model can explain academic satisfaction and life satisfaction of university students. The results have been discussed in terms of literature and theory and specific suggestions were proposed for future studies.