Lüks marka pazarında kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin marka tutumu üzerine etkileri
The effects of corporate social responsibility projects on brand attitudes in luxury branding sector
  1. Tez No: 496048
  2. Yazar: MET AHMET ARIBOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GRESİ SANJE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks Marka, Sosyal Sorumluluk Projesi, Tüketici, Marka, Tüketim Motivasyonu, Luxury Brand, Social Responsibility Project, Consumer, Brand, Consumption Motivation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın temel amacı lüks marka pazarında sosyal sorumluluk projelerinin lüks marka pazarında yer alan işletmelerin müşterilerinin tutumlarına ne yönde etki ettiğinin tespit edilmesidir. Bu amaca yönelik olarak araştırmanın temel araştırma sorusu ise; Lüks marka tüketim motivasyonu yüksek tüketicilerin sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren lüks markalara yönelik tutumu nasıldır? Lüks marka pazarında sosyal sorumluluk projelerinin tüketicilerin ilgili markalara yönelik tutumuna etkisinin araştırıldığı bu çalışmada öncelikle ikincil veriler üzerinden lüks marka, sosyal sorumluluk ve tüketici tutumu kavramları ve bu kavramların genel çerçevesine ilişkin teorik arka plan oluşturulmuştur. Pozitivist yaklaşım çerçevesinde bir araştırmanın nihai hedefi bilimsel açıklama yani bir başka deyişle nedensel açıklamaların keşfi ve belgelenmesi olarak ifade edilebilir. Bu kapsamda araştırma tasarımına uygun ve eleştirel literatür taramasıyla oluşturulan teorik arka plana bağlı olarak sosyal sorumluluk projelerinin lüks markalara karşı tüketici tutumunun etkilenme durumunun ölçülebilmesi amacıyla saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler IBM SPSS 22 ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine how the social responsibility projects in the luxury brand market affect the attitudes of the customers in the luxury brand market to their attitudes. If this is the basic research question for the purpose of research; How is the attitude towards high-end brands that realize the social responsibility project of consumers who are motivated by luxury brand consumption? In this study where the social responsibility projects in the luxury brand market are investigated for the attitude of the consumers towards the related brands, the theoretical background about the concepts of luxury brand, social responsibility and consumer attitude and the general framework of these concepts have been formed through secondary data. The ultimate goal of a research within the framework of the positivist approach can be described as a scientific explanation, in other words, the discovery and documentation of causal explanations. In this context, field research has been carried out in order to measure the effect of social responsibility projects on consumers' attitudes towards luxury brands, depending on the theoretical background, which is appropriate for research design and developed through critical literature review. The collected data was analyzed with IBM SPSS 22.