Political instability and economic growth in Turkey
Türkiye'de politik stikrarsızlık ve ekonomik büyüme
  1. Tez No: 496051
  2. Yazar: ALİ SONER SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDA SELİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Siyasal Bilimler, Econometrics, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik İstikrarsızlık, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Regresyonu, Otoregresif Koşullu Değişen Varyans Modeli, Türkiye Ekonomisi, Economic Growth, Political Instability, Time Series Regression, Autoregressive Conditional Heteroscedasticity, Economy of Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, politik istikrarsızlığın, Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) büyüme oranı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada bağımsız değişken olarak kullanılan GSYH büyüme oranı 1961 – 2016 yılları arasında çeyreklik dönemleri kapsamaktadır. Politik istikrarsızlığı ölçümlemek için ise, yine bu dönem arasında gerçekleşen ve Türkiye ekonomisini etkileyeceği düşünülen kukla (dummy) değişkenler oluşturulmuştur. Çalışmanın deneysel analizi zaman serisi regresyonu ile oluşturulan model ile test edilmiştir. Kullanılan değişkenlerde, değişken varyanslılık ve volatilite (oynaklık) tespit edilmesi sebebiyle Otoregresif Koşullu Değişen Varyans (ARCH) modeli uygun görülmüştür. ARCH(1) modeli kullanılarak elde edilen istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar neticesinde, askeri darbe, askeri darbe girişimi ve askeri muhtıra, Kıbrıs Operasyonu ve Amerikan ambargosu, ideolojik ve mezhepsel olaylar, 1. ve 2. Körfez Harbi ve 1994, 2001 ve 2008 ekonomik krizlerinin Türkiye'nin GSYH büyüme oranı ile negatif ilişki içinde olduğu görülmüştür. Buna karşın, seçimler ve hükümet değişikliği değişkenlerinin, GSYH büyüme oranını üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Doğal Afetler ve yüksek sayıda sivil ölüme neden olan terör saldırıları ile GSYH büyüme oranı arasında ise negatif bir ilişki tespit edilmiş, ancak sonucun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between political instability and Gross Domestic Product (GDP) growth rate (%) in Turkey from the first quarter of 1961 to the second quarter of 2017. Proxy variables are constructed which quantify political instability and examine the effect on GDP growth. The relationship between dependent variable and the political instability proxies are examined with the time series regression analyses. Autoregressive Conditionally Heteroscedastic (ARCH) method is used in order to model the heteroscedasticity and volatility effect. Using ARCH (1) model, a strong link is found among many of political instability variables and GDP growth rate of Turkey. According to the empirical results, coup d'états, attempts & memorandums, Cyprus operation & US embargo, ideological & denominational events, Gulf War I & Gulf War II and 1994, 2001 & 2008 economic crisis negatively affected the growth, while elections and regime change were beneficial to the growth. On the other hand, natural disasters and high casualty terrorist bombings had no significant effect on Turkey's economic growth.