Kürtçe masallar ile Grimm Kardeşler masallarının motifler açısından karşılaştırılması
Comparisons of Kurdish and Grimm Brothers tales in terms of motifs
- Tez No: 496147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYREDDİN KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Masal, Karşılaştırma, Grimm Kardeşler, Motif, Kürtçe Masallar, Stith Thompson
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada Grimm Kardeşler'in dört masalı ile Kürtçenin Kurmanci lehçesine ait dört masal karşılaştırılmıştır. Her iki dile ait masallar Stith Thompson'un Motif İndeks Listesindeki motiflere göre karşılaştırılmıştır. Tezin karşılaştırma bölümünde; önce masalların özeti verilmiş, daha sonra liste sırasına göre masallarda aynı ve farklı olan motiflerin karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda görülmüştür ki her iki milletin masalları birbirine çok benzemektedir. Bu çalışmayla masalların evrensel olma özelliği bir kez daha kanıtlanmıştır. Yine bu çalışmayla Kürtçe masalların motif açısından zenginliği olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde terimsel olarak folklor, masal, motif, formel ve tip kavramlarının tanımı yapılmıştır. Bölümün devamında masalların sınıflandırılmasına ilişkin fikirler, masalların kaynağına ilişkin görüşler ve masal inceleme metodları paylaşılmıştır. İkinci bölümde Grimm Kardeşler'in hayatı ve çalışmaları ve Kürtçe masalların tarihi hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise masallar motiflere göre karşılaştırlmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, four fairy tales of Grimm brothers and four Kurdish tales in Kurmanci dialect have been compared. The tales in both languages have been compared according to Stith Thompson's motif index list. In comparing part of this treatise, first summary of the fairy tales have been written and after that comparison of the same and different motives of the fairy tales have been done following the list order. As result of the comparison, it could be seen that the fairy tales of both nations are very similar to each other. With this study, fairy tales's universal feature has been proved once again. And with this work, it has became clear that Kurdish tales are very reach in term of motifs. In the first part of our study, definition of folklore, fairy tale, motif, formal and type concepts have been explained terminologically. In continuation, ideas about the classification of the fairy tales, views on the sources of fairy tales and methods of examining fairytale are shared. In second part, information given about Grimm brothers' life and their work and about history of Kurdish fairy tales. And in third part the fairy tales have been compared according to the motifs. Key words Fairy tale, Comparison, Grimm Brothers, Motif, Formal, Stith Thompson