Denizcilik öğrencilerinin risk davranışı ve tutumlarının gelişiminde emniyet ikliminin rolü
The role of safety climate in the development of risk behaviour and attitudes of the cadets
  1. Tez No: 496181
  2. Yazar: PELİN ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emniyet İklimi, Risk Tutumu, Risk Davranışı, Denizcilik Eğitimi, Safety Climate, Risk Attitude, Risk Behavior, Marine Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Emniyet iklimi, emniyet kültürünün yansıması olan ve kişisel risk algısı, risk tutum ve davranışları ile bağıl etkileşime sahip bir kavramdır. Emniyet bilincinin oluşması, bireysel risk tutum ve davranışların geliştirilmesi ve kişilerde farkındalığın sağlanması, emniyet ikliminin kurumsal olarak desteklenmesi ve eğitim ile mümkündür. Eğitim süreçlerinde öğrencilerin risk davranış ve tutumları ile emniyet iklimi gelişimlerinin öğrenci profil değişkenlerine göre değişimi bir araştırma sorusu olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yapılan araştırmanın evrenini; 2016 yılında, Türkiye'deki Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümlerinde eğitim gören 7 üniversitenin 2. ve 4. sınıf lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada, literatüre dayalı olarak geliştirilen emniyet iklimi tutumları ölçeği, risk algısı değişkenleri ve mesleki risk davranışları ölçeği kullanılmıştır. Araştırma anketi örnekleme alınan 539 öğrenciye uygulanmış ve geçerli kabul edilen 527 anket SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Analizler neticesinde emniyet iklimine yönelik tutumların, kişisel risk algılarının ve mesleki risk davranışlarının birbirleri ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanında eğitim alınan kurumlardaki emniyet ikliminin öğrencilerin risk tutum, davranış ve algılarını şekillendirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca eğitim kurumları dışında yapılan uygulama eğitimlerinin verildiği gemilerdeki emniyet ikliminin de öğrenciler üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The safety climate is a concept which is reflected in the relative safety culture and in interaction with risk attitudes and behaviors. Safety awareness, the individual risk attitudes and behaviors and ensuring the development of awareness are possible with the safety climate of institutional support and training. The study aims to determine that how risk behaviors, attitudes and making assessments of safety climates of maritime students change according to profile variables. For this purpose, the scope of data collection survey method was applied. The population of the study constitutes the 2nd and 4th grade 7 University undergraduate students studying in the Maritime Transportation and Management Engineering and Department of Marine Engineering Operations in Turkey for 2016. The safety climate attitude measurement scale, the variables of the risk perception and the occupational risk behaviours scale, developed from the relevant literature, have been used in this study. The research questionnaire was applied to 539 students in the sample and the current accepted 527 questionnaires were analyzed using SPSS 22 software. Analyses carried out in this study show that the safety climate attitudes, the individual risk perception and occupational risk behaviours are directly associated with each other. In addition, the effects of safety climate in the educational institutions that shape the risk attitudes, behaviours and the risk perception of students have been determined based on the study. Moreover, given the implementation training and orientation except the educational institutions, the safety climate on ships that the impact on students has also been concluded.