Termination of export operations: Antecedents, process and outcomes
İhracat operasyonlarının sonlandırılması: Nedenler, süreç ve sonuçlar
  1. Tez No: 496182
  2. Yazar: SELEN BAKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE AYKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracatçı-İthalatçı İlişkileri, Sonlanma, Sona Erme, Nitel Araştırma, Exporter-Importer Relationships, Termination, Dissolution, Qualitative Study
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Önemli bir konu olmasına rağmen, ihracat operasyonlarının ithalatçı ile sonlandırılması araştırma bakımından az dikkat çekmiştir. Bu araştırma, Türkiye'de ihracatçı-ithalatçı ilişkilerinin sonlanmasını incelemektedir. İlk olarak, yazar ihracatçı-ithalatçı ilişkisinin sonlanma nedenlerini araştırmaktadır. İkinci olarak, ihracatçı-ithalatçı ilişkisinin sonlanma sürecinin aşamaları araştırılmıştır. Üçüncü olarak, ihracatçı-ithalatçı ilişkisinin sonlanmasının sonuçları analiz edilmiştir. Bu çalışma ihracat faaliyetlerinin ithalatçılar ile sona ermesine keşifçi bir yaklaşım benimsemiştir. Veriler altmış yedi tane sonlanan ihracatçı-ithalatçı ilişkilerine karşılık gelmektedir; İzmir, Türkiye'deki ihracatçılarla onaltı derinlemesine görüşme yoluyla toplanmıştır. Veriler tematik analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar altı tane ihracat operasyonlarının ithalatçılarla sonlanmasının nedenlerinin kategorilerini ortaya çıkarmıştır: firma bağlantılı, müşteri bağlantılı, davranışsal, dış kaynaklı/çevresel dış kaynaklı/rekabetçi ve iki taraflı. Türk ihracatçılar en çok çevresel nedenleri rapor etmişlerdir, bunu rekabetçi ve kültürel birikim farklılıkları takip etmiştir. Aynı zamanda, ilişki sonlanmasının aşaması, ihracatçıların bakış açısından sunulmuştur. Ek olarak, ihracatçı-ithalatçı ilişki sonlanmasının olumlu ve olumsuz sonuçları kategorize edilmiştir. En çok bahsedilen olumlu sonuç, sonlanan ilişkinin yeniden aktifleşmesinin olası olması iken; en çok alıntı yapılmış olumsuz sonuç, satıcının düşmüş olan finansal performansını telafi etme zorunluluğudur. Bu çalışma araştırma altında ihracat faaliyetlerinin ithalatçılarla sonlandırılması konusunu inceleyerek, gelişmekte olan ülkeler bağlamında, araştıma olgusunu derinlemesine analizle ihracat literatürüne katkı yapmaktadır. Aynı zamanda, ihracat ilişkisinin ithalatçıyla sonlanmasının nedenleri, süreci ve sonuçları bütüncül bir yaklaşım getirerek literatüre katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite being an important topic, the termination of export operations with importers has received little research attention. This research aims to investigate exporter-importer relationship dissolution in Turkey. Firstly, the author explores the reasons of exporter-importer relationship dissolution. Second, the stages of exporter-importer relationship dissolution process are investigated. Third, the consequences of exporter-importer relationship dissolution are analyzed. This study adopted an exploratory approach to termination of export operations with importers. Data were collected through sixteen in-depth face-to-face interviews with exporter firms in Izmir, Turkey, corresponding to sixtyseven exporter-importer relationships that were terminated. The data were analyzed with the use of thematic analysis. Findings revealed that there are six categories of the reasons of termination of expor operations with importers: firm-related, customer-related, behavioral, external/environmental, external/competitive and bilateral. Environmental reasons are reported mostly by Turkish exporters, followed by competitive and cultural background differences. Besides, the process of relationship dissolution based on exporters' point of view is presented. In addition, the positive and negative consequences of the exporter-importer relationship dissolution are categorized. The most referred positive consequence is the possibility of the reactivation of the dissolved relationship while the mostly cited negative consequence is the sellers' obligation of compensating the decreased financial perfromance. This study contributes to the exporting literature by exaamining an underesearched topic of termination of export operations with importers, by making an in-depth analysis of the research phenomenon within a developing country context, and by bringing a holistic perspective through examining the reasons, the process, and the consequences of exporter relationship dissolution with importers.