Antalya kent merkezi'nin arkeolojik haritası ve lokalizasyon sorunları
Archeolohical map of the central Antalya and localization problems
- Tez No: 496186
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Pamphylia, Antalya Kent Merkezi, Attaleia, Olbia, Magydos, Lokalizasyon Sorunları, Tarihsel Coğrafya, Pamphylia, Central Antalya, Attaleia, Olbia, Magydos, Localization Problems, Historical Geography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Antalya, sahip olduğu arkeolojik geçmiş ve unsurlar bakımından oldukça zengin bir kenttir. İl genelinde prehistorik dönemden Osmanlı Dönemi' ne kadar pek çok arkeolojik kalıntı vardır. Kent Antik Dönem'de 3 bölgeye ev sahipliği yapmıştır. Bunlar Lykia, Pamphylia ve Pisidia bölgeleridir. Bu tezde Pamphylia Bölgesi sınırları içerisinde kalan Antalya Kent Merkezi'nin arkeolojik unsurlarına değinilmiştir. Bu unsurlar: kentler, küçük yerleşimler ve diğer buluntu merkezleridir. Birinci bölümde, daha sonraki bölümlerde anlatılanların daha iyi kavranabilmesi için Pamphylia Bölgesi'nin genel tarihçesine, çalışmanın sınırlarını oluşturan bölgenin siyasi ve fiziki genel özelliklerine, antik kaynaklardaki aktarımlara ve bölge hakkındaki modern araştırmalara değinilmiştir. Genel tarihçe bölümünde özellikle Hellenistik ve Roma dönemlerinin üzerinde durulmuştur. Konum, sınırlar ve topografya bölümünde ise çalışmanın kapsadığı merkez ilçeler olan Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerine değinilmiştir. Antik kaynaklar ve modern araştırmalar ise bu tez çalışması için rehber niteliğinde olmuştur. Tezin ikinci bölümü, Antalya Kent v Merkezi sınırları içerisinde yer alan tüm antik unsurları içermektedir. Bu unsurlar yerleşimler ve diğer buluntular olmak üzere iki ana başlık altında aktarılmıştır. Yerleşimler bölümünde kesin lokalizasyonu saptanabilen ve saptanamayan yerleşimler aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ise kent merkezinde yer alan ancak lokalizasyonu kesinlik kazanmamış yerleşimler konu edilmiştir. Antik kaynaklardaki değinişler ve modern araştırmaların getirdiği yeni yorumlar ışığında Olbia, Mygdalis, Masoura ve Korykos yerleşimleri değerlendirilmiştir. Bu bölümde, Olbia' nın konumu üzerine yapılan yorumlamalar daha geniş bir yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Antalya is a wealthy city in terms of its archeological background and archeological elements. There are so many archeological remnants dating back from prehistoric period to Ottoman Period. The city hosted three regions during Ancient Period. These regions are Lycia, Pamphylia and Pisidia. In this thesis, archeological elements of Antalya City Center within the borders of Pamphylia Region have been discussed. These elements are: cities, small settlements and other finding spots. In the first chapter, general history of Pamphylia Region, political and physical characteristics of the region establishing the borders of the study, transmissions of the antique resources and modern studies about the region have been addressed in order to comprehend the following chapters. Especially Hellenistic and Roman periods have discussed in the general history chapter. In the chapter named Location, Borders and Topography; Kepez, Konyaaltı and Muratpaşa which are the districts that the study covers have been discussed. Ancient resources and modern studies have the characteristics of a guide in this thesis study. The second chapter of the thesis includes all the ancient elements take part in the borders of Antalya City Center. These elements have been vii mentioned under two main headings as settlements and other foundlings. In the settlements chapter, the settlements whose certain localization can be detected and ones cannot be detected have been discussed. In the third chapter, the localizations which take part in the city center but whose localization did not become definite have been mentioned. In consideration of the references belong to antique resources and the new comments brought by modern studies, Olbia, Mygdalis, Masoura and Korykos settlements have been evaluated. In this chapter, the interpretations about the location of Olbia have been widely mentioned.