İnterstisyel akciğer hastalığı olan veya olmayan geriatriklerde horizontal addüksiyon kas kuvveti ile pulmoner fonksiyonlar arasındaki ilişkinin araştırılması
Relationship between pulmonary functions and horizontal adduction muscle strength in geriatric individual with or without interstitial lung disease
- Tez No: 496190
- Danışmanlar: PROF. SAADET UFUK YURDALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, İAH, Horizontal Addüksiyon, Pulmoner Rehabilitasyon, SFT, Geraitric, ILD, Horizontal Adduction, Pulmonary Rehabilitation, PFT
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş: Çalışmamızda; literatürde az çalışılmış interstisyel akciğer hastalığı (İAH) olan ve olmayan geriatriklerde horizontal addüksiyon kas kuvveti ile pulmoner fonksiyonlar ve diyafram kas etkinliği arasındaki bağıntının yorumlanması, özellikle solunum fonksiyon test sonuçları ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; geriatrik populasyondan seçilen 31 İAH'lı girişim grubu (yaş ortalaması: 68,06±3,58 yıl) ve 37 sağlıklıdan oluşan kontrol grubu (yaş ortalaması:72,92±5,79 yıl) ile dizayn edildi. Girişim grubunda 17 idiyopatik pulmoner fibrozis, 13 sarkoidoz ve 1 silikozis olgusu yer aldı. Olguların demografik ve kardiyopulmoner fizyoterapi değerlendirmeleri yapıldı. Taşınabilir spirometreyle solunum fonksiyonları (FEV1, FEV1%, FVC, FVC%) test edildi, ağız içi basınç ölçüm cihazıyla maksimal inspiratuvar (MİP) ve ekspiratuvar basınçlar (MEP) ölçüldü. Horizontal addüksiyon kas kuvveti dijital dinamometre ile saptandı. Sonuçlar; grup içi korelasyonda“Person Korelasyon Testi”ve gruplar arası karşılaştırmada“Bağımsız Gruplarda t Testi”ile analiz edildi. Bulgular: Horizontal addüksiyon kas kuvveti girişim grubunda istatistiki anlamlı düşük bulundu (p=0,001). Her iki grupta da horizontal addüksiyon kas kuvveti ile pulmoner fonksiyon değişkenleri arasında ileri derecede anlamlı korelasyon bulundu (p=0,001). Sonuç: Çalışma sonunda, sağlıklı ve İAH'lı geriatrik olgularda horizontal addüksiyon kas kuvveti ölçümünün pulmoner fonksiyonlara ilişkin öngörü sağladığı görüldü. Bu bağlamda horizontal addüksiyon kas kuvvetine dayandırılan egzersiz yaklaşımlarının erken evrede interstisyel akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon kapsamına alınmasının tedavinin klinik etkinliğini arttıracağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Backround: In our study; it was aimed to investigate the relationship between horizontal adduction muscle strength and pulmonary functions and diaphragm muscle activity, especially with pulmonary function test results, in the less studied geriatric patients with and without ILD. Material and Method: Study was designed with thirty- one interstitial lung disease intervention groups (mean age: 68,06±3,58 year) and 37 healthy control groups (mean age: 72,92±5,79 year) selected from the geriatric population. There were 17 idiopathic pulmonary fibrosis, 13 sarcoidosis and 1 silicosis in the intervention group. Demographic and cardiopulmonary physiotherapy evaluations of the cases were performed. Respiratory functions (FEV1, %FEV1, FVC, %FVC) were tested with a portable spirometer, Maximal inspiratory pressure(MIP) and maximal expiratory pressures (MEP) were measured intraoral pressure device. The horizontal adduction muscle strength was determined digital dynamometer. Results were analyzed“Person Correlation Test”in intra-group correlation and were analyzed by“Independent Samples t Test”between the groups. Results: Horizontal adduction muscle strength statistically significantly lower in the intervention group (p = 0.001). There was a significant correlation between the horizontal adduction muscle strength and the pulmonary function variables in both groups (p = 0.001). Conclusion: At the end of our study, it was seen that the measurement of horizontal adduction muscle strength in healthy and ILD geriatric cases provided predictions about pulmonary functions. In this context, it was thought that exercise approaches based on horizontal adduction muscle strength would increase the clinical effectiveness of treatment of pulmonary rehabilitation in interstitial lung diseases in early stage.