Vakum izolasyon panelleri ve buzdolabı performansı üzerindeki yaşlanma etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigaton of vacuum insulation panels and aging performance on the household refrigerator
- Tez No: 496514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TURHAN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vakum izolasyon paneli, buzdolabı, yaşlanma, enerji tüketimi, Vacuum insulation panel, household refrigerator, aging, energy consumption
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Vakum izolasyon paneli (VİP) ısı yalıtım özellikleri açısından konvensiyonel yalıtım malzemelerine göre daha yüksek performanslı malzemelerdir. Literatürde VİP'lerin zamana bağlı performansını inceleyen sınırlı sayıda bilimsel araştırma ve akademik çalışma vardır. Yakın gelecekte birçok endüstriyel alanda kullanımının yaygınlaşması beklenen VİP'lerin ülke ekonomilerine önemli bir katma değer yaratması, ayrıca sağlanacak enerji tasarrufunun çevreye olumlu katkılar getirmesi beklenmektedir. Bu tezde yalıtım alanında yürütülecek akademik ve endüstriyel araştırmalara katkı sağlamak amacıyla, VİP ve üzerindeki zamana bağlı yaşlanmanın performans üzerindeki etkileri deneysel ve sayısal olarak incelenmiş ve ürünün performansı hakkında çıktılar elde edilmiştir. Tez konusu up 120 model ev tipi buzdolabı Indesit Laboratuvarlarında test edilmiştir. VİP'nin zamana bağlı ısı transferi değişimini tespit edebilmek için yedi bağımsız enerji tüketimi testi yapılmış ayrıca poliüretan ve VİP'ye ait termo fiziksel özellikler deneysel olarak incelenmiştir. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen ısı kazancı analizleri ve modellerinde, standartlarda belirtilen enerji tüketim testi koşulları referans alınarak, dondurucu duvarlarında gerçekleşen toplam ısı transferi değerleri zamana bağlı değişkenlere göre incelenmiş ve sonuçlar arasında ortaya çıkan farklılıklar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vacuum Insulation Panels (VIPs) represent better thermal insulation performance than conventional materials. In literature there are limited scientific surveys and academic studies about time-depended thermal performance of VIPs. Given the fact that in near future expectation is increasing industrial usage of VIPs, this subject will create an important added value for national economies and energy saving with significant environmental benefits. In this thesis, in order to support academic and industrial studies, VIP's and time-depended aging effect on the thermal performances have been investigated experimentally and thereby product sustainable performance results were obtained. Test subject“up 120”is the type of household refrigerator tested in Indesit Laboratories. Seven independed energy consumption tests performed and in order to evaluate thermal performance of VIP and polyurethane, thermal conductivity measurements have been applied. Obtained experimental test results used for having a comparison between computer aided heat gain analysis and energy consumption measurements of laboratories.