Mesobuthus gibbosus akrep venomundan potasyum iyon kanalına etkin toksin saflaştırılması
Purification effective toxin of potassium ion channel from scorpion Mesobuthus gibbosus
- Tez No: 496619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mesobuthus gibbosus, akrep toksini, potasyum kanalı, Mesobuthus gibbosus, scorpion toxin, potassium channel
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Biyogüvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Mesobuthus gibbosus, Balkanlar ve Anadolu'da endemik bir akrep türü olarak bilinmektedir. Mesobuthus gibbosus'a ait peptid toksinler akrep zehirlenmelerinde medikal bir öneme sahiptir. Bu çalışma; Mesobuthus gibbosus venomunda bulunan potasyum kanalına etkili peptid toksinlerin izolasyonu, yapı ve proteomik analiz çalışmaları üzerine odaklanmıştır. Bu amaç ile Mesobuthus gibbosus'a ait ham venom Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi'nde (HPLC) bileşenlerine ayrıştırılmıştır. Elde edilen saf peptidin Kütle Spektrometre analiz sonucuna göre 3269,15 Da. molekül ağırlığına sahip olduğu tespit edilmiştir. Saf peptid bileşeninin PPSQ-Edman Degradasyon metodu uygulaması ile 3 disülfit köprüsü içeren ve toplam 29 amino asit dizilimine sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen dizilimin, BLAST analiz sonucuna göre Mesobuthus eupeus akrep türüne ait alfa potasyum kanal bloker dizilimi ile 2 farklı amino asit içerdiği belirlenmiştir. Bu çalışmada birincil yapısı belirlenen saf peptidin, fonksiyonlarının aydınlatılması ile biyomedikal araştırmalarda ve ilaç tedavi uygulamalarında yeni ve alternatif bir molekülün geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Mesobuthus gibbosus known as a type of endemic scorpion to the Balkans and Anatolia regions. The peptide toxins of Mesobuthus gibbosus have been described as medically relevant in the scorpion envenomations. This study was focused on the isolation, structure and proteomic analysis of the peptide toxins of Mesobuthus gibbosus which, some of they, may have influence in the potassium channel. For this purpose, the components of Mesobuthus gibbosus crude venom were separated by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). According to the result of the mass spectrometry analysis, the molecular weight of the pure peptide has been identified to 3269,15 Da. The pure peptide was determined with total sequence of 29 amino acide, including 3 disulfide bridges discovered with the PPSQ-Edman Degradation method. The sequence was compared with a potassium channel blocker from Mesobuthus eupeus, using the BLAST. According to BLAST analysis, the differences between both peptide sequencers were only two amino acids. In this study has expected to provide the development of the alternative molecule for biomedical research and drug treatment applications of the pure peptide which determined the primary structure.