Mezogözenekli karbonların sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of mesoporous carbons
- Tez No: 496634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TÜMSEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mezogözenekli karbon, Şablonlu sentez, CMK-8, CMK-3, Yanıt yüzey yöntemi (RSM), tek kap metodu, karakterizasyon, Mesoporous carbon, templated synthesis, CMK-8, CMK-3, Response Surface Methodology (RSM), one-pot method, characterization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, mezogözeneklere sahip karbon malzemelerin (CMK-8 ve CMK-3) tek kap metodu (one pot method) kullanılarak sentezi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. Sentez sürecine karbonizasyon sıcaklığının, karbon kaynağı olarak kullanılan sükroz miktarının ve silika kaynağı olarak kullanılan Tetraetilortosilikat (TEOS) molar oranının etkileri incelenmiştir. CMK-8 sentezinde Yanıt Yüzey Yöntemi modellemesi bu parametrelerin etkilerini ortaya koymak için kullanılmıştır. Ayrıca CMK-3 sentezi de ilk defa bu çalışmada tek kap metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Oluşan karbonların taramalı elektron mikroskobu (SEM), geçirimli elektron mikroskobu (TEM), X-ışını kırınımı (XRD), elementel analiz ve azot (N2) adsorpsiyonu yöntemleriyle karakterizasyonları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre özellikle CMK-8 karbonlarının istenen mezogözenek yapısına ve yüksek karbon içeriğine sahip oldukları belirlenmiştir. Karakterizasyon yöntemlerinden elde edilen sonuçlarla üretilen karbonların yapısal, yüzey ve morfolojik özellikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, synthesis and characterization of carbon materials with mesopores (CMK-8 and CMK-3) using one pot method are aimed. The effects of the carbonization temperature, the amount of sucrose used as a carbon source and the Tetraethylorthosilicate (TEOS) molar ratio used as a silica source on the synthesis process were investigated. The Response Surface Methodology model in CMK-8 synthesis was used to demonstrate the effects of these parameters. CMK-3 synthesis was also performed for the first time using the one pot method. Characterization of the resulting carbons was made by scanning electron microscopy (SEM), transmission electron microscopy (TEM), X-ray diffraction (XRD), elemental analysis and nitrogen (N2) adsorption. According to the results obtained, CMK-8 carbons in particular have the desired mesopore structure and high carbon content. Structural, surface and morphological characteristics of the carbon produced by the results obtained from the characterization methods are revealed.