Prostat kanseri tanısında değişen paradigma: Multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme kullanımı
Paradigm changing in the diagnosis of prostate cancer: Multiparametric magnetic resonance imaging usage
- Tez No: 496701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP BOSTANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme, prostat kanseri, prostat biyopsisi, Prostate Imaging Reporting and Data System, Multiparametric magnetic resonance imaging, prostate cancer, prostate biopsy, Prostate Imaging Reporting and Data System
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Prostat kanserinde mpMRG kullanımının, hastalığın tanı ve evrelemesindeki gelişmelere katkısının değerlendirilmesi amacıyla TRUSG-Bx öncesi çekilen 3 T mpMRG bulgularıyla TRUSG-Bx ve RP spesmenlerinin histopatolojik sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Kasım 2015 - Kasım 2017 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Kliniğine başvuran ve PCa lehine pozitif PRM bulgusu ve/veya anormal serum PSA düzeylerine sahip olmaları sebebi ile TRUSG-Bx yapılan 296 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların tümüne sistematik 10 odak biyopsi yapılırken, 199 hastada ise sistematik biyopsiye ek olarak mpMRG'de tarif edilen şüpheli odaklardan da en az 2 adet biyopsi örneği (MR kognitif biyopsi) daha alındı. TRUSG-Bx'de PCa saptanan lokal veya lokal ileri evre prostat kanserli 73 olguya ise RP yapıldı. RP yapılan 73 hastanın 4'üne (%5.5) cerrahi öncesi kemoterapi uygulandı. Bu hastalar bundan sonraki analizlerde çalışma dışı bırakıldı. MpMRG bulguları ile TRUSG-Bx ve RP spesmenlerinin histopatoloji sonuçları karşılaştırıldı. Araştırma verileri“SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 22.0 (SPSS Inc, Chicago, IL)”aracılığıyla değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 65 (41-89) yıl, tPSA ortancası 7.4 (1-3065) ng/ml idi. MpMRG'de PI-RADS v2 kılavuzuna göre hastaların; %8.8'i PIRADS skor II, %36.5'i skor III, %27'si skor IV ve %27.7'si skor V lezyona sahipti. TRUSG-Bx spesmenlerinin histopatolojik incelemesinde hastaların 163'ünde (%55.1) PCa saptandı. PIRADS skoru arttıkça PCa saptanma yüzdesi de anlamlı olarak artıyordu. Prostat kanserli olgular Epstein kriterlerine göre değerlendirildiğinde ise %81'i klinik olarak önemliydi. Olgulardan PIRADS skoru IV olan 80 hastanın 64'ünde (%80.0) PCa saptanırken bunların 46'sı (%71.9) klinik olarak önemliydi. PIRADS skoru V olan 82 hastanın ise 75'inde (%91.5) PCa saptanırken bunların tamamı (%100) klinik olarak önemliydi. Prostat kanserini öngörme açısından değerlendirdiğimizde PIRADS skoru ≥IV için sensitivitesi %85.3, PPD'i %85.8 ve PRADS skor V için ise sensitivitesi %46.0 ve PPD'i %91.5 olarak hesaplandı. Aynı değerlendirme klinik olarak önemli prostat kanserini öngörmede yapılırsa PIRADS skoru ≥IV için sensitivitesi %91.7, PPD'i %74.7 ve PIRADS skor V için ise sensitivitesi %56.8 ve PPD'i %91.5 olarak saptandı. Araştırma kapsamında sistematik biyopsiye ek MR kognitif biyopsi yapılan 199 hastanın 114'ünde (%57.3) PCa saptandı. MR kognitif biyopside saptanamayıp sistematik biyopside PCa saptanan 15 hastanın; 6'sı (%40.0) klinik olarak önemli prostat kanserine sahipti. TRUSG-Bx patolojisi Gleason skorları ile RP patolojisi Gleason skorları karşılaştırıldığında; MR kognitif + sistematik biyopsi yapılan 38 hastanın 22'sinin (%57.9) Gleason skoru değişmemiş, sadece sistematik biyopsi yapılan 31 hastanın ise 19'unun (%61.3) Gleason skoru yükselmişti (p=0.026). Sonuç: PIRADS v2 skor IV veya V, prostat bezinde klinik açıdan önemli lezyonların tanısında yüksek duyarlılık ve negatif prediktif değerine sahiptir. MpMRG kılavuzluğunda biyopsi yönteminin gerek toplam kanser tanı koyma oranı gerekse de klinik olarak önemli kanseri saptama gücü açısından başarılı bir yöntem olduğu görülmektedir. MpMRG, RP cerrahilerinde tümör lokalizasyonu ve evrelemesi açısından yol göstericidir. Aynı zamanda MR hedefli biyopsiler ile RP sonrası tümörlerin Gleason dereceleri daha doğru tahmin edilebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı mpMRG'nin prostat biyopsisi ve cerrahisi öncesi değerlendirme yöntemi olarak rutin kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to compare the histopathological results of transrectal ultrasound guided prostate biopsy (TRUSG-Bx) and radical prostatectomy (RP) specimens with 3 Tesla (T) multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) findings taken before TRUSG-Bx in order to evaluate the contribution of the use of mpMRI in diagnosis and stage of disease in prostate cancer. Materials and Methods: 296 patients who were examined in the Urology Clinic of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital between November 2015 and November 2017 and were performed TRUSG-Bx because of having positive rectal examination with finger findings in favor of prostate cancer (PCa) and /or abnormal serum prostate specific antigen (PSA) levels were retrospectively reviewed. While systematic 10 focus biopsies were performed on all patients, in 199 patients, in addition to systematic biopsy at least 2 other biopsy specimens (magnetic resonance (MR) cognitive biopsy) were taken from suspected focus described in mpMRI. 73 patients with locally or locally advanced stage prostate cancer who were diagnosed with PCa in TRUSG-Bx were treated with RP. Preoperative chemotherapy was applied to 4 of the 73 RP patients (5.5%). These patients were excluded from further studies. Histopathological results of TRUSG-Bx and RP specimens were compared with mpMRI findings. There search data were evaluated using“SPSS (StatisticalPackageforSocialSciences) for Windows 22.0 (SPSS Inc, Chicago, IL)”. Findings: The mean age of the patients was 65 (41-89) years and the mean total PSA was 7.4 (1-3065) ng / ml. Patients according to the PI-RADS v2 guideline in mpMRG; 8.8% had PIRADS score II, 36.5% had score III, 27% had score IV, and 27.7% had score V lesion. Histopathological examination of TRUSG-Bx specimens revealed PCa in 163 (55.1%) of the patients. As the PIRADS score increased, the percentage of PCa detection increased significantly. When prostate cancer cases were evaluated according to Epstein criteria, 81% were clinically important. PCa was detected in 64 (80.0%) of 80 patients with PIRADS score IV, of which 46 (71.9%) were clinically significant. Of the 82 patients with a PIRADS score of V, 75 (91.5%) were detected PCa and all (100%) were clinically significant. When we evaluated on predicting prostate cancer, for PIRADS score ≥ IV the sensitivity was 85.3%, positive predictive value (PPV) was 85.8% and forthe PRADS score V, the sensitivity was 46.0% and the PPV was 91.5%. If the same assessment is made with clinically significant prostate cancer prediction, for PIRADS score ≥ IV the sensitivity was 91.7%, PPV was74.7%, and for PIRADS score V, the sensitivity was 56.8% and PPV was 91.5%. In the scope of there search, PCa was detected in 114 (57.3%) of 199 patients who underwent MR cognitive biopsy in addition to systemic biopsy. In15 patients, MR cognitive biopsy couldn't detected and systematic biopsy detected PCa; 6 (40.0%) of them had clinically significant prostate cancer. When TRUSG-Bx pathology Gleason scores and RP pathology Gleason scores were compared; Gleason score was not changed in 22 patients (57.9%) of 38 patients who underwent MR cognitive + systematic biopsy, where as Gleason score were increased in 19 patients (61.3%) of 31 patients who underwent only systematic biopsy (p = 0.026). Result: PIRADS v2 score IV or V has high sensitivity and negative predictive value on diagnosis of clinically important lesions in the prostate gland. MpMRI guided biopsy method seems to be a successful method in terms of both the total cancer diagnosis rate and the clinically significant cancer detection power. MpMRI is guiding for tumor localization and staging in RP operations. At the same time, Gleason grades of tumors after RP can be estimated more accurately by using MR-targeted biopsies. For all these reasons, we think that mpMRI should be routinely used before prostate biopsy and surgery as an evaluation method.