Sıcak su epilepsili hastaların klinik, elektrofizyolojik, radyolojik, tedavi ve prognozlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, electrophysiological, radiological, treatment and prognosis of patients with hot water epilepsy
  1. Tez No: 496749
  2. Yazar: RAZİYE ERDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak Su Epilepsisi, klinik özellikleri, tedavi, prognoz, Hot Water Epilepsy, clinical features, treatment, prognosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu çalışmada retrospektif olarak sıcak su epilepsili çocukların klinik, labaratuvar, radyolojik özellikleri ve prognozları değerlendirilmiştir. Materyal ve Metod: Atatürk Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D. Çocuk Nöroloji Bölümünde 2001 ile 2017 yılları arasında Sıcak Su Epilepsisi tanısı alan 61 (11 kız ve 50 erkek) hastanın nöromotor gelişimleri ve nöbet öyküleri, görüntüleme yöntemleri, labaratuvar bulguları, EEG bulguları, uygulanan tedaviler; tedavi sonrası fizik ve nörolojik muayene bulguları, labaratuvar tetkikleri, tedavilere yanıtları, elektroensefalografi bulguları, nöromotor gelişimleri, epileptik dönüşümleri ve gelişen nörolojik sekelleri hasta dosyalarının retrospektif incelenmesi sonucu değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın kız/erkek oranı: 0,22 olarak bulundu ve ortalama başvuru yaşı 8,8 yıl olarak görüldü. Değerlendirilen hastaların tümünün nörolojik gelişimleri yaşıtlarıyla uyumlu ve mental gelişimlerinin normal olduğu görüldü. Hastaların banyo yapma tarzları benzerdi ve baştan aşağı su dökme tarzındaydı. Hastaların %18 inin (n:11) hiçbir antiepileptik tedavi başlanmadan sadece davranış değişikleri önerilerek takipleri yapıldı ve bu 11 hastanın tamamında nöbetler ya tamamen ortadan kayboldu yada nöbet sıklığı anlamlı ölçüde azaldı. Antiepileptik tedavi başlanan 50 hastanın %73 de ise nöbetlerin tamamen kaybolduğu görüldü. Hastaların %93,4 de (n:57) EEG kayıtlarının tamamen normal olduğu raporlandı. En sık raporlanan patolojik EEG bulgusu ise % 3,2 (n:2) jeneralize epileptiform anomali olarak görüldü. Hastalarda en sık görülen nöbet tipi %67,2 oranı ile komplex parsiyel nöbetlerdi. Hastaların sadece bir tanesinde sıcak su ile temastan sonra korku veren halisünasyonlar görme şeklinde aura varlığı görüldü. Hastaların %50,8' ne (n:31) bilgisayarlı beyin tomografi çekilmişti ve tamamı normal olarak raporlanmıştı. Hastaların %67,2' sinde (n:41) beyin manyetik rezonans görüntülemesi mevcuttu. Çalışmaya dahil edilen %62,3 (n:38) hastanın beyin manyetik rezonans görüntüleri normal olarak raporlanmışken %4,9 (n:3) hastanın beyin manyetik rezonans görüntülerinde patolojik bulgulara rastlanmıştır. Sonuç olarak; Sıcak Su Epilepsisi uzun süreli takiplerde prognozu iyi olan bir epilepsi türüdür. Ayırıcı tanının doğru yapılıp; uygulanacak uygun tedavi yaklaşımı ile sekelsiz remisyonla sonuçlanabilecek bir klinik tablodur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Clinical, Electrophysiological, Radiological, Treatment and Prognosis of Patients With Hot Water Epilepsy Objective: In this study, the clinical, laboratory, radiological and prognostic characteristics of the children with hot water epilepsy were evaluated retrospectively. Materials and Methods: Sixty one (11 girls and 50 boys) patients diagnosed with Hot Water Epilepsy were included in the study. The neuromotor developments and seizure history, imaging methods, laboratory findings, electroencephalography findings, therapies, physical and neurological examination findings after treatment, responses to treatments, epileptic conversions and developing neurological sequals were recorded. Results: The mean age at the application was 8,8 ±4,6 years. All patients had normal mental and neurological development. All patients had the same bathing style characterised by pouring hot water on their head. Eleven patients (18%) were given behavioural but not epileptic therapy. After this treatment the seziures completely disappeared or seziure frequency was decreased significantly. Seziures in 50 patients (73%) taking antiepileptic therapy were completely disappeared. EEG records in 57 patients (93,4%) were completely normal. Generalized epileptiform anomaly (3,2%) was the most common abnormal electroencephalographic finding. The most common seziure type (67,2%) was complex partial seziures. Only one patient had aura characterized by fearfull hallucinations after contact with hot water. Thirty eight (62,3%) and 31 (50%) patients had magnetic resonance imaging and computerized tomography of the head, respectively, which had normal findings. Three patients (4,9%) had pathological findings on their magnetic resonance images. In conclution; Hot Water Epilepsy is a type of epilepsy having a good prognosis and sequel-free remission in long-term follow-up. Differential diagnosis has should be done correctly;