Pars plana vitrektomi sonrası göz içi basınç artış nedenlerimiz ve tedavilerimiz
Intraocular pressure elevation following pars plana vitrectomy and treatment
- Tez No: 496770
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pars plana vitrectomy, Glaucoma, secondary glaucoma, open angle glaucoma, endotamponad
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Vitrektomi sonrası GİB artışı sık karşılaşılan bir problemdir. GİB artışı sonrası ciddi görme kaybına yol açan santral retinal arter oklüzyonu, optik disk ve makula iskemisi izlenebilir. GİB'de yükselme cerrahi sonrası erken veya geç dönemde görülebilmektedir. Erken dönemde GİB artışının en sık nedenleri arasında;lensektomi, laser fotokoagülasyon, intravitreal tamponat olarak silikon yağı veya genleşen gaz kullanımı, intravitreal steroid enjeksiyon uygulamaları ile postvitrektomi kanama ve inflamasyonlar sayılabilir. Geç dönem de ise dönemde, silikon yağına bağlı pupiller blok, inflamasyon, anterior sineşi, rubeozis iridis veya emülsifiye olmuş veya olmamış silikon yağının ön kamaraya doğru yer değiştirmesine bağlı glokom bildirilmiştir. Çalışmamızda kliniğimizde PPV uygulanan olguların cerrahi sonrasında GİB artış nedenleri, sıklığı ve cerrahi yöntemlerle olan ilişkisi araştırıldı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Ocak 2013 – Ocak 2016 tarihleri arasında transkonjonktival PPV operasyonu olan 107 olgunun dosyaları retrospektif olarak incelendi. Postoperatif iki GİB ölçümünde; GİB değerinin 21mm/hg' nın üzerinde seyretmesi, preoperatif GİB'ı değerinden 4 mm/Hg'den fazla artması veya diğer göz GİB değerinden 4 mm/Hg'den fazla artması durumunlarında glokom tanısı kondu. Glokom tanısı optik disk glokomotöz değişiklerinin görülmesiyle kesinleşti. Görüntüleme yöntemi olarak OKT-RNFL kullanıldı. Postoperatif dönemde ön kamarasnın derin ve iridokorneal açının açık olduğu, GİB artışı başka nedene bağlanamayan durumlarda açık açılı glokom ,diğer nedenlere bağlı GİB artışında ise sekonder glokom tanısı kondu. Çalışmamızda PPV sonrası GİB artış sıklığı %43 oranında bulunmuştur. Lensektomi, E.L ve intravitreal steroid kullanımı ile glokom arasında istatiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Geç dönemde en önemli GİB artış nedeni olarak silikon emülfisikasyonudur. Silikon emülsifikasyonu %48 oranında bulundu. İleri postoperatif dönem de vitrektomize gözlerde açık açılı glokom görülme oranı %21,5 dir. Açık açılı glokom olma ile post operatif lens durumu arasında istatiksel bir ilişki saptanmadı (p>0,05). PPV sonrası GİB artışı saptanan olguların çoğunluğunda medikal tedavi ile GİB değeri 21mm/Hg'dan düşük değerlere geriledi. GİB değerleri yakından takip edilmelidir. GİB artışı saptanan olgulara müdahale edilerek GİB düşürülmelidir. Anahtar Kelimeler :Pars plana vitrektomi, Glokom, sekonder glokom, açık açılı glokom, endotamponad
Özet (Çeviri)
Elevation of intraocular pressure (lOP) is a frequent occurrence after pars plana vitrectomy. Severe pressure elevations may result in visual loss due to central retinal artery occlusion or optic nerve ischemia. IOL elevation can occure early or late period after surgery. There are several variables that are associated with an increased risk of early IOP elevation following pars plana vitrectomy; these include: Intraoperative scatter endophotocoagulation, and/or pars plana lensectomy performed at the same time as pars plana vitrectomy, gas expansion, silicone-oil, inflammatory, corticosteroid response and postvitrectomy hemorhage. At late period, it's notified that pupillary bloc depends on silicon oil, inflamation, synechial angle closure , rubeosis iridis and also glaucoma that is consisted of migrating of emulsified or non-emulsified silicon oil towards anterior chamber. In this study, we elaluated the frequency of IOP elevetion following PPV the mechanisns and its reletionship with applied surgical procedure. 107 patients' data who underwent transconjunctival PPV, between Jan '13-Jan '16 at Akdeniz University Faculty of Medicine ophtalmology depertmant is evaluated retrospectively. Glaucoma was diagnosed in cases where IOP was greater than 21 mm / hg on postoperative two IOP measurements, greater than 4 mm / Hg preoperatively, or greater than 4 mm / Hg greater than other eye IOP values. At the same time, it will be exact diagnosis when glaucomatous changes are seen at optic disc. OCT-RSLT is used as image method. Open-angle glaucoma is diagnosed when anterior chamber is deep at postoperative, iridocorneal angle is open and IOP doesn't depend on another reasons. If IOP depends on another reasons, it is called secondary glaucoma. In our study, IOP elevation following PPV frequency is found %43. The diferrence between glaucoma and lensectomy, intravitreal steroid and endolaser wasn't found to be statistically significant (p>0,05). In the late period, the most important cause of IOP increase is silicone emulsification. Silicone emulsification was found at 48%. In advanced postoperative period, the rate of open angle glaucoma in vitrectomized eyes is 21.5%. There was no statistically significant relationship between open angle glaucoma and postoperative lens status. (p>0,05). A large majority of patients with post-PPV IOP elevation were below 21 mm / Hg in IOP by medical treatment. IOP elevation after PPV is a common complication, so patients should be closely monitored for IOP values at each postoperative period. IOP should be reduced by interfering with the disease in which the IOP increase is detected.