Neovasküler glokomlu olgularda XEN-45 implantınetkinliğinin araştırılması
The effectiveness of XEN-45 gel stent in neovascular glaucoma patients
- Tez No: 912949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT OĞUZ ULUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: neovasküler glokom, Xen-45 implant, diyabetik retinopati, Neovascular Glaucoma, Xen-45 İmplant, Diabetic Retinopathy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı neovasküler glokomlu olgularda göz içi basıncının normal aralıkta sürdürülmesi ve var olan görme keskinliğinin korunması için XEN-45 implantasyonunun etkinliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamız prospektif effektivite çalışmasıdır. Çalışmamıza kliniğimizde iskemik retinopati nedenli takip edilen, takiplerinde medikal tedavi ile kontrol altına alınamayan neovasküler glokomu gelişmiş, daha öncesinde glokom cerrahisi öyküsü olmayan 11 hasta dahil edildi. Hastaların hepsinde altta yatan etyoloji proliferatif diyabetik retinopati idi. Seçilen hastaların implant cerrahisi öncesinde rubeozis iridise neden olan retinal iskemi tedavileri (intravitreal Anti-vasküler endotelyal faktör ajanları, panretinal lazer fotokoagulasyon) uygulanmıştı ve implantasyon sonrasında da gereği halinde devam edildi. Bütün hastalara implantasyondan bir hafta öncesinde intravitreal 1.25 mg/ 0.05 cc Bevasizumab uygulandı ve gonyoskopi yapılarak implantasyon bölgesi olacak olan üst nazal öncelikli olmak üzere açık açılı olanlar teyit edildi. Pars Plana Vitrektomi ve Fakoemülsifikasyon/ intraoküler lens implantasyonu cerrahisi ile kombine uygulanan, genel durumu birden fazla operasyona uygun olmayan immobil bir hasta dışında diğer bütün hastalara implant bağımsız olarak implante edildi. Stent aynı cerrah tarafından üst nazal konjunktivadan subkonjunktival Mitomisin-C eşliğinde implante edildi. Hastalar 1.gün,1. Hafta, 1.ay, 6. Ay ve 1. yıl süresince takip edildi. Takiplerinde Goldmann aplanasyon ve puf ile göz içi basıncı ölçümleri, blebin morfolojisi, görme keskinlikleri, tam oftalmolojik muayeneleri, ön ve arka segment optik koherens tomografi görüntüleri kaydedildi. Sonuçlar: Ameliyat öncesi üçlü topikal anti-glokomatöz ilaç ve oral asetozolamid (3x 250 mg) altında hastaların ortalama göz içi basınçları 37±7.61 mmHg (25-50) idi. İmplantasyon sonrası ortalama göz içi basınçları 1. Ayda 18.55±12.85 (7-42), 6. Ayda 16.18±9.16 (7-35) mmHg idi. 1 yıllık takibi yapılabilen 6 hastanın 1. Yıldaki ortalama göz içi basınçları ise 15.83±8.4 (6-30) mmHg idi. İmplant sonrası 1. gün takiplerinde göz içi basınçlarında 20.8± 3.2 mmHg düşme mevcuttu. Cerrahi sonrası erken dönemde aylık olmak üzere ortalama 1.64±1.8 (0-6) sayıda intravitreal Bevasizumab uygulanmıştır. Takipler sırasında 3 hastaya erken dönemde göz içi basınçlarında yükselme ve implantın subkonjonktival bölgede katlantı yapması nedeni ile bleb revizyonu uygulandı. Bleb revizyonu uygulaması yapılan hastaların birinde üç moleküllü anti-glokomatöz ilaca rağmen göz içi basıncı kontrol altında alınamadı ve siklodiyot lazer uygulandı. Bleb revizyonu uygulaması yapılan başka bir hastamızda konjonktival ekspojur ve implantta kırılma nedenli yeniden implantasyon yapıldı. İmplantasyon öncesi ve sonrası görme keskinlikleri düzeyi Snellen eşelinde ondalık değerleri ile karşılaştırıldı. Hastalarımızın 3'ünde görme keskinliğinde düşme, 2'sinde artış görülmüş; diğer 6 hastada ise aynı kalmıştır. TARTIŞMA: XEN-45 implantın çeşitli glokom tiplerindeki etkinliği birçok çalışmada gösterilmiştir. Xen-45 implantın eşzamanlı retinal iskemi tedavisi ile göz içi basıncında etkin düşüş sağladığı bildirilmiştir. Böylece optik sinir ve var olan görme keskinliği korunma sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to evaluate the effectiveness of XEN-45 implantation for maintaining intraocular pressure within normal range and preserving existing visual acuity in patients with neovascular glaucoma. Method: Our study is a prospective effectiveness study. Our study was included 11 patients who were followed up in our clinic for proliferative retinopathy, arised neovascular glaucoma that could not be controlled with medical treatment during follow-up, and had no previous history of glaucoma surgery. The underlying etiology in all patients was proliferative diabetic retinopathy. Retinal ischemia treatments (intravitreal Anti-Vascular Endothelial Growth Factor agents, panretinal laser photocoagulation) caused rubeosis iridis were applied to the selected patients before implant surgery and continued if necessary after implantation. All patients applied intravitreal 1.25 mg/0.05 cc Bevacizumab one week before implantation and gonioscopy was performed to confirm the implantation site, given priority to the upper nasal and open-angled ones. Except for one immobile patient who underwent combined Pars Plana Vitrectomy and Phacoemulsification/ Intraocular lens implantation surgery because of it's general condition was not suitable for more than one operation, stent's were implanted with standalone procedure in all other patients, The stent was implanted by the same surgeon to the upper nasal conjunctiva with subconjunctival Mitomycin-C. Patients were followed up in first day, first week, first month, 6th month and the first year. During follow-up, intraocular pressure measurements with puff and Goldmann applanation, bleb morphology, visual acuities, complete ophthalmologic examinations, anterior and posterior segment optical coherence tomography images were recorded. Results: Before surgery, under triple topical anti-glaucomatous medication and oral acetazolamide (3x 250 mg), the mean intraocular pressure of the patients was 37±7.61 mmHg (25-50). After implantation, the mean intraocular pressure was 18.55±12.85 (7-42) mmHg at 1 month and 16.18±9.16 (7-35) mmHg at 6 months. The mean intraocular pressure of the 6 patients who could be followed up for 1 year was 15.83±8.4 (6-30) mmHg at first year. There was a decrease of 20.8±3.2 mmHg in intraocular pressure at the first day after implantation. In the early period after surgery, an average of 1.64±1.8 (0-6) intravitreal Bevacizumab was applied monthly. During the follow-up, bleb revision was performed in 3 patients due to early intraocular pressure rising and the appearance of the implant curl in the subconjunctival region. In one patient who underwent bleb revision could not be controlled intraocular pressure despite triple molecule anti-glaucomatous medication and cyclodiode laser was applied. Another patient who occured conjunctival exposure and implant fracture applied reimplantation. Pre- and post-implantation best corrected visual acuity were followed with decimal values on the Snellen chart. In terms of visual acuity, 3 of our patients' visual acuity was decreased, 2of them was increased and the other 6 patients was remained. Discussion: The effectiveness of the XEN-45 implant in various types of glaucoma has been shown in many studies. It has been reported that the Xen-45 implant provides effective reduction in intraocular pressure with simultaneous treatment of retinal ischemia. Thus, the optic nerve and visual acuity can be preserved.