Retina dekolmanı nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda koroidal vasküler indeksin değerlendirilmesi
Evaluation of choroidal vascular index in patients undergoing surgical treatment for retinal detachment
  1. Tez No: 912671
  2. Yazar: İBRAHİM MERT KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK UZLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subfoveal koroidal vasküler indeks, pars plana vitrektomi, göz içi tamponad, görme keskinliği, Subfoveal choroidal vascular index, pars plana vitrectomy, intraocular tamponade, visual acuity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Retina dekolmanı tanısıyla pars plana vitrektomi (PPV) uygulanan hastaların cerrahi sonrası dönemlerdeki subfoveal koroidal damar yapısı ve fonksiyonunu, subfoveal koroidal vasküler indeks (SFKVİ) değerini hesaplayarak değerlendirmek, SFKVİ değerinin tamponad çeşidi, görme keskinliği, subfoveal koroid kalınlığı gibi diğer parametreler ile ilişkisi saptamak ve cerrahi sonrası muayenelerdeki SFKVİ değişimlerinin, görme keskinliği için prognostik önemini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina biriminde, Mayıs 2022 ile Mayıs 2024 tarihleri arasında retina dekolmanı tanısı ile PPV operasyonu gerçekleştirilen hastaların retrospektif dosya verileri tarandı. 30 hastanın cerrahi geçiren gözleri vaka grubu, cerrahi geçirmeyen gözleri ise kontrol grubu olmak üzere 60 göz çalışmaya dahil edildi. Vakalar ek olarak kullanılan tamponada göre silikon grubu ve C3F8 grubu olarak ayrıldı. Dahil edilen hastalara cerrahi sonrası birinci, üçüncü ve altıncı aylarda fovea merkezini içerecek şekilde spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) tetkiki yapıldı. Hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), göz içi basıncı (GİB), SD-OKT görüntüleri üzerinden hesaplanan subfoveal koroid kalınlığı (SFKK) ve subfoveal koroidal vasküler indeks (SFKVİ) verileri analiz edildi. Bulgular: 18'i erkek (%60), 12'si kadın (%40) olan hastaların yaş ortalaması 61.0 ± 12.2 yıldı. RD gözlerinin ortalama aksiyel uzunluğu (AU) 23,9 ± 1.0 milimetreydi ve hepsinde retinal yırtık mevcuttu. Cerrahi geçiren gözlerin 18'ine 1000 cst silikon yağı (%60), 12'sine ise perfloropropan (C3F8) gazı (%40) tamponad olarak kullanıldı. Silikon yağı tamponadı kullanılan hastalarda silikon yağının çıkarılmasına kadar geçen süre ortalama 65.7 ± 30.4 gündü. Cerrahi sonrası EİDGK'de operasyon öncesine göre anlamlı artış görüldü (p0.05). PPV operasyonu geçiren gözlerin postoperatif takiplerdeki SFKVİ değişimleri ile EİDGK, GİB, SFKK değerleri arasında anlamlı korelasyon gözlenmedi (p>0.05). Sonuç: Regmatojen retina dekolmanı nedeniyle pars plana vitrektomi cerrahisi uygulanan gözler ile tamponad olarak C3F8 gazı kullanılan gözlerin subfoveal koroidal vasküler akımı cerrahi sonrası erken dönemlerde azalmakta, geç dönemlerde ise tekrardan normal seviyelere gelmektedir. Silikon tamponadı kullanılan hastalarda ise subfoveal koroidal vasküler akım düzeyi cerrahi sonrası anlamlı olarak değişmeden benzer seviyede devam edebilmektedir. PPV cerrahisi sonrası erken dönemlerde subfoveal koroidal vasküler akım C3F8 tamponadı kullanılan hastalarda silikon tamponadı kullanılan hastalara göre daha düşük olmaktadır. PPV cerrahisi sonrası SFKVİ değişimlerinin görme prognozu ile ilişkisini değerlendirmek için daha büyük örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the subfoveal choroidal vascular structure and function in patients who underwent pars plana vitrectomy (PPV) for retinal detachment by calculating the subfoveal choroidal vascular index (SFCVI) value, to determine the relationship between SFCVI value and other parameters such as tamponade type, visual acuity, subfoveal choroidal thickness and to investigate the prognostic significance of SFCVI changes in postoperative examinations for visual acuity. Materials and Methods: Retrospective file data of patients who underwent PPV surgery with a diagnosis of retinal detachment at the Retina unit of the Ophthalmology Department of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine between May 2022 and May 2024 were scanned. A total of 60 eyes were included in the study, 30 of whom had surgery as the case group and the eyes that did not have surgery as the control group. The cases were additionally divided into silicone group and C3F8 group according to the tamponade used. Spectral domain optical coherence tomography (SD-OCT) examinations including the center of the fovea were performed on the included patients at the first, third and sixth months after surgery. The patients' best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP), subfoveal choroidal thickness (SFCT) calculated from SD-OCT images and subfoveal choroidal vascular index (SFCVI) data were analyzed. Results: The mean age of the patients was 61.0±12.2 years, 18 of whom were male (60%) and 12 of whom were female (40%). The mean axial length (AL) of the RD eyes was 23.9±1.0 millimeters and all had retinal tears. 1000 cst silicone oil (60%) was used as tamponade in 18 of the eyes that underwent surgery and perfluoropropane (C3F8) gas (40%) was used in 12 of them. The mean time from silicone oil tamponade to silicone oil removal was 65.7±30.4 days. A significant increase was observed in BCVA after surgery compared to preoperative values (p0.05). No significant correlation was observed between the SFCVI changes in the postoperative follow-up and BCVA, IOP and SFCVI values of the eyes that underwent PPV surgery (p>0.05). Conclusion: Subfoveal choroidal vascular flow in eyes that underwent pars plana vitrectomy surgery due to rhegmatogenous retinal detachment and in eyes that used C3F8 gas as tamponade decreases in the early postoperative period and returns to normal levels in the late postoperative periods. In patients who use silicone tamponade, the subfoveal choroidal vascular flow level can continue at a similar level without any significant change after surgery. In the early postoperative period after PPV surgery, subfoveal choroidal vascular flow is lower in patients who use C3F8 tamponade than in patients who use silicone tamponade. Studies with larger samples are needed to evaluate the relationship between SFCVI changes and visual prognosis after PPV surgery.