Majör abdominal cerrahi yapılan hastalarda intraoperatif idame sıvısı olarak izotonik ve dengeli sıvı (isolyte S) kullanımının elektrolit dengesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of i̇sotonic and balanced liquid(i̇solyte S) usage on electrolyte balance as i̇ntraoperative maintenance fluid i̇n major abdominal surgery patients
- Tez No: 496783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KEMALETTİN KOLTKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: majör abdominal cerrahi, intraoperatif sıvı tedavisi, izotonik replasmanı, isolyte S replasmanı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada; majör abdominal cerrahi yapılan hastalara intraoperatif dönemde uygulanan sıvı tedavisinin intraoperatif ve postoperatif elektrolit, pH dengesi, koagülasyon faktörleri ve böbrek fonksiyon testleri üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Metod: Majör abdominal cerrahi yapılmış 107 hastanın dosyası incelendi. Sadece izotonik ya da sadece isolyte S ile sıvı replasmanı yapılan hastalar çalışmaya dâhil edildi. İntraoperatif dönemde hastalara verilen mayi çeşidi ve miktarı, sıvı tedavisinin intraoperatif-postoperatif Na, Cl, K, kreatinin, albümin ve koagülasyon değerleri üzerine olan etkileri çalışıldı. Operasyon günü ve takip eden 2 gün boyunca kan gazları, koagülasyon testleri ve kreatinin ile albümin değerleri kaydedildi. Veriler toplandıktan sonra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında grup içi değerlendirmeler için tekrarlayan ölçümlerde ANOVA kullanılmıştır, eğer p < 0,05 ise Dunn'ın post-hoc testi uygulanmıştır. Gruplar arası değerlerin kıyaslanmasında bağımsız değerler için Student'ın 't' testi kullanılmıştır. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise ki-kare testi veya Fisher'in kesin testi uygulanmıştır. P< 0,05 istatistiksel anlamlı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda ana bulgu olarak izotonik verilen olgularda 2, 6 ve 12. saatlerde pH değerinin isolyte S verilen olgulardan daha düşük olduğu bulundu. Ayrıca 6 ve 12. saatlerde ABE değerinin izotonik verilen olgularda isolyte S verilen olgulardan daha düşük olduğu bulundu. 2. saatte ise isolyte S verilen olgularda ABE değerinin daha düşük olduğu saptandı. Sonuç: Majör abdominal cerrahi ameliyatı yapılan ve intraoperatif dönemde kristalloid olarak sadece izotonik veya isolyte S verilen olguların incelendiği çalışmamızda klor dışındaki elektrolit değerleri, laktat düzeyleri, kreatinin düzeyleri, intraoperatif kan gereksinimleri ve koagülasyon testleri göz önüne alındığında sıvı olarak izotonik ve isolyte S kullanılmasının hastalar arasında bir farka neden olmadığı bulunmuştur. Ancak intraoperatif izotonik verilmesinin bu hastalarda hiperkloremik metabolik asidoza yol açtığı ve isolyte S verilen olgularda bu asidozun görülmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate effects of intraoperative and postoperative electrolyte levels, pH balance, coagulation factors and renal function tests in patients undergoing major abdominal surgery. Methods: The files of 107 patients who underwent major abdominal surgery were examined. Only patients who were given isotonic or isolyte S as the sole crystalloid agent were included. The amount and type of fluid given to the patients in intraoperative period, on intraoperative and postoperative Na, Cl, K, creatinine, albumin and coagulation values were studied. On the day of the operation and the following 2 days, blood gases, coagulation tests, and creatinine albumin values were recorded. After the data is collected, ANOVA was used for repeated measures for intra-group evaluations in comparing quantitative data.