14-16 yaş grubu elit erkek kısa mesafe koşucuları ve basketbolcularda kor stabilite ve atletik performans arasındaki ilişki
The relationship between core stability and athletic performance in 14-16 years elite male sprinters and basketball players
- Tez No: 496877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI AHMET PEKEL, DOÇ. DR. LATİF AYDOS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kor stabilite, kor kuvvet, kor antrenman, atletizm, basketbol, atletik performans, Core stability, core strength, core training, track and field, basketball, athletic performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı 14-16 yaş grubu elit erkek kısa mesafe koşucuları ve basketbolcularda kor stabilite ve atletik performans arasındaki ilişkiyi incelemek ve karşılaştırmaktır. Çalışmaya 16 erkek kısa mesafe koşucusu (yaş 14,18 ± 0,94 yıl, boy 166,50 ± 8,32 cm) ve 19 erkek basketbolcu (yaş 15,37 ± 0,64 yıl, boy 176,71 ± 8,08 cm) katılmıştır. Kor stabilite değerleri Mackenzie (2005) tarafından geliştirilen Spora Özgü Kor Kas Kuvvet ve Stabilite Plank Testi ile ölçülmüştür. Atletik performans değerleri ise 30m sürat koşu testi, pro agility çeviklik testi, durarak uzun atlama testi, 60sn mekik çekme testi, otur-uzan testi, sağ ve sol el kavrama kuvveti testleri ile ölçülmüştür. Kor Stabilite ile atletik performans değerlerinin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Kor Stabilite ve atletik performans arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Spearman's rho testi kullanılmıştır. Kısa mesafe koşucularında kor stabilite ve atletik performans ölçümlerinde istatiksel olarak ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Basketbolcularda ise sadece kor stabilite ile 30m sürat koşusu arasında (r=-0,477, p=0,039) negatif yönde zayıf korelasyon tespit edilmiştir. Gruplar birlikte değerlendirildiğinde kor stabilite ile durarak uzun atlama testi (r=0,463, p=0,005), 60sn mekik çekme testi (r=0,360, p=0,034) ve otur-uzan testi (r=0.544, p=0.001) arasında pozitif yönde zayıf ve orta korelasyon tespit edilmiştir. Çalışma sonucuna göre kısa mesafe koşucuları ve basketbolcular arasında kor stabilite (Z=-2,644, p=0,008), pro agility çeviklik testi (Z=-2,551, p=0,011), durarak uzun atlama (Z=-2,253, p=0,024), 60sn mekik çekme testi (Z=-2,458, p=0,014), otur-uzan testi (Z=-3,780, p=0,000) ve sağ ve sol el kavrama kuvvetleri (Z=-1,970, p=0,049) arasında anlamlı farklılık tespit edilirken 30m sürat testi (Z=-0,613, p=0,540) performanslarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relation and compare core stability and athletic performance between 14-16 years elite male sprinters and basketball players. 16 elite male sprinters (age 14,18 ± 0,94 years, height 166,50 ± 8,32 cm) and 19 male basketball players (age 15,37 ± 0,64 years, height 176.71 ± 8,08 cm) participated in this study. Assessment of core stability scores were measured by the Sport Specific Core Muscle Strength and Stability Plank Test which was developed by Mackenzie (2005). Athletic performance scores were measured by 30m sprint test, pro agility test, standing long jump test, 60sec maximum sit-up test, sit and reach test and right-left handgrip strength test. Mann-Whitney U test was used to compare the core stability and athletic performance. Spearman's rho test was used to determine relationship between core stability and athletic performance. No significant correlation was identified between core stability and athletic performance in sprinters (p>0,05). However, in basketball players negative weak correlation (r=-0,477, p=0,039) was observed in 30m sprint test. When analyzing group together (N=35) positive weak and moderate correlation was observed between core stability and standing long jump test (r=0,463, p=0,005), 60sec maximum sit-up test (r=0,360, p=0,034), sit and reach test (r=0,544, p=0,001). Significant difference was identified in core stability (Z=-2,644, p=0,008), pro agility test (Z=-2,551, p=0,011), standing long jump test (Z=-2,253, p=0,024), 60sec maximum sit-up test (Z=-2,458, p=0,014), sit and reach test (Z=-3,780, p=0,000) and right-left handgrip strength test (Z=-1,970, p=0,049). However, there was no found significant difference in 30m sprint test (Z=-0,613, p=0,540).