Saanen keçilerinde geçiş dönemi boyunca metabolik profillerin değerlendirilmesi
Evaluation of metabolic profile tests in saanen goats during the transition period
  1. Tez No: 496911
  2. Yazar: FATMA AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik profil test, Saanen ırkı keçi, BHBA, NEFA, Geçiş dönemi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sunulan çalışmada periparturient dönemdeki Saanen ırkı sağlıklı 30 keçi kullanıldı. Çalışma kapsamındaki keçilerden doğum öncesi 21, 14 ve 7. günlerde, doğum anı ve doğum sonrası 7, 14 ve 21. günlerde kan örnekleri alındı. Alınan serum örneklerinden non-esterifiye yağ asitleri (NEFA), betahidroksi butirik asit (BHBA), Total protein (TP), albümin (ALB), kan üre nitrojen (BUN), kreatinin (CREA), aspartat amino transferaz (AST), gama glutamil transferaz (GGT), sorbitol dehidrojenaz (SDH), glikoz (GLU), kolesterol (CHOL), trigliserid (TG), kalsiyum (Ca+), fosfor (P), magnezyum (Mg+) düzeyleri değerlendirildi. Çalışma süresince NEFA, SDH ve CREA değerlerinin doğum anında arttığı, CHOL ve TG değerlerinin ise doğum anında azaldığı tespit edildi. Doğumdan önceki 3 haftanın değerleri ile doğumdan sonraki 3 haftanın değerleri karşılaştırıldığında; NEFA, CHOL, GLU, TG, Ca+ (p< 0,001) konsantrasyonlarının doğumdan önceki haftalarda daha yüksek olduğu, BHBA, Mg+, ALB, GGT, AST, TP, P, BUN, SDH, CREA (p< 0,001) konsantrasyonlarının ise doğumdan sonraki haftalarda daha yüksek olduğu belirlendi. Metabolik Profil Test ile değerlendirilmeye alınmış olan bu biyokimyasal kan parametreleri sayesinde, ülkemizde yetiştiriciliği günden güne artan saanen ırkı keçilerinde bazı hastalıkların (gebelik toksemisi, hipokalsemi, infertilite, süt verimi düşüklüğü, metritis, mastitis) erken tanısına yardımcı olunup ya da bu hastalıklara yakalanma riski değerlendirilip, hayvanların sağlık durumları sürü bazında moniterize edilmiş oldu.
Özet (Çeviri)
In the present study, 30 healthy goats were used in the periparturient period. Blood samples were collected from prepartum days 21, 14 and 7, at the time of birth and on days 7, 14 and 21 postpartum. Serum samples from non-esterified fatty acids (NEFA), betahydroxy butyric acid (BHBA), total protein (TP), albumin (ALB), blood urea nitrogen (BUN), creatinine (CREA), aspartate amino transferase glutamyl transferase (GGT), sorbitol dehydrogenase (SDH), glucose (GLU), cholesterol (CHOL), triglyceride (TG), calcium (Ca), phosphorus (P) and magnesium (Mg +) levels were evaluated. During the study, the values of NEFA, SDH and CREA increased at birth and CHOL and TG values decreased at the time of birth.