Rekreasyonel aktivitelerin şizofren hastaları üzerine etkisinin araştırılması
Research on the impact of recreational activities on the patients of schizophrenia
- Tez No: 496912
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YAMANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Rekreasyon Aktivitesi, Negatif Semptom, pozitif Semptom, Klinik Global İzlem, Halk Oyunları, Eğitsel Oyunlar, Schizophrenia, Recreational Activities, Negative Symptoms, Positive Symptoms, Clinical Global Monitoring, Folk Dances, Educational Games
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, Rekreasyonel Aktivitelerin Şizofren Hastaları Üzerine Etkisinin Araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde kayıtlı 30 şizofreni tanılı hasta dahil edildi. Hastalara 12 hafta süresince haftada 3 gün rekreasyon aktivitesi olarak eğitsel oyunlar ve halk oyunları çalışmaları uygulandı. Araştırmada veri toplama aracı olarak çalışmanın başında ve 12 hafta sonunda Şizofrenide Negatif Semptom Ölçeği (SANS), Şizofrenide Pozitif Semptom Ölçeği (SAPS), İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi Ölçeği (GAF), ve Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI) uyglandı. Ayrıca TANİTA cihazı kullanılarak hastaların çalışma başında ve sonunda vücut yağ yüzdeleri, kilo ölçümü ve vücut kitle indeksi (BMI) hesaplandı. İstatistiksel işlemlerde Değişkenlerin normal dağılımdan gelme durumları araştırılırken birim sayıları nedeniyle Shapiro Wilk's' den yararlanılmıştır. İki bağımlı değişken arasındaki farklılık incelenirken değişkenlerin normal dağılımdan gelmemesi nedeniyle Wilcoxon Testi kullanılmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre katılımcıların başlangıç ve bitiş SANS (p=0,471), GAF (p=0,004), CGI (p=0,003) ve vücut yağ oranları (p=0,019) arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi. Ancak başlangıç ve bitiş kilo (p=0,406), BMI (p=0,471) ve SAPS (p=0,081), oranları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Özet (Çeviri)
This research was done for finding out the impacts ıf Recreational Activities on the Schizophrenic Patients. 30 patients diagnosed with schizophrenia registered in Hitit University Education and Research Hospital's Community Mental Health Center were included in the research. The patients were applied with educational games and folk dances as recreational activities three days a week for 12 weeks. In the research, Scale for the Assessment of the Negative Symptoms (SANS), Scale for the Assessment of the positive Symptoms (SAPS), Global Assessment of the Functioning (GAF) and Clinical Global Impression (CGI) scales were used as data collection tools at the beginning and the end of 12 weeks.In addition, body lipid percentages, body weights and body mass indexes (BMI) of the patients were calculated at the beginning and the end of the research by using TANITA device.Shapiro Wilk'swas used due to the unit figures while studying the normal distribution statuses of the variables in statistical processes. Wilcoxon Test was used as the variables are not caused by normal distribution while examining the difference between two related variables. According to the statistical analysis results, the difference between beginning and end SANS (p=0,471), GAF (p=0,004), CGI (p=0,003) and body lipid percentages (p=0,019) was statistically significant. However, the difference between beginning and end weight (p=0,406), BMI (p=0,471) and SAPS (p=0,081) rates was not statistically significant.