Yoğun bakım ünitesinde monitör alarm nedenleri ve hemşirelik müdahale yöntemlerinin belirlenmesi
The reasons of monitor alarms and the nurses' response type to monitor alarms in intensive care unit
  1. Tez No: 496946
  2. Yazar: FATMA DURSUN ERGEZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Monitör alarmları, müdahale yöntemleri, yoğun bakım ünitesi, hemşire, Monitor alarms, response methods, intensive care unit, nurse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, yoğun bakım ünitesinde monitör alarm nedenleri, ses seviyeleri, monitör alarmlarına hemşirenin müdahale yöntemleri ve müdahale için gelme süresinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma gözlemsel, tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım II (AYB-II) ünitesinde, Ağustos 2016-Ocak 2017 aylarını kapsayan 6 aylık süreçte toplam 328 gözlem saati ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan“Monitör Alarmları ve Hemşire Müdahale Yöntemleri Değerlendirme Formu”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama), Ki-Kare analizi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda oluşan 1781 alarmın çoğunlukla 16.00-24.00 mesaisinde meydana geldiği belirlenmiştir. Hemşirelerin müdahale gereken alarmların %46.9'una hasta yanına gelerek, hastaya ya da tıbbi araç gerece yönelik eylemde bulunduğu tespit edilmiştir. Alarmların %37.6'sının kan basıncı, %35.3'ünün solunum ve oksijen satürasyonu, %27.1'inin kalp hızı ve ritim bozukluğu alarmı olduğu saptanmıştır. Alarmların %41.5'inin hastanın yatak içi aktivitesine, %25.4'ünün temas ve iletim sorununa bağlı meydana geldiği belirlenmiştir. Hemşireler müdahale yöntemi olarak çoğunlukla“alarmı sessize alma”,“hastanın klinik durumuna müdahale etme”ve“temas ve iletim problemlerini çözme”uygulamalarını yapmışlardır. Araştırma sonucunda, monitör alarmlarının ses seviyesi ortalama 67.02±2.40 desibel(A), alarmın başlaması ile hemşirenin hasta yanına gelme süresi ortalama 102.81±231.12 saniye belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda alarmların yarısının hastanın durumunu yansıtmadığı görülmektedir. Alarm sayısının fazla olması, hemşirelerin alarma müdahale etme durumunu ve müdahale süresini etkilemektedir. Monitör alarm yönetimi ile ilgili eğitim düzenlenmesi, kliniğe özgü alarm ayarlarının gözden geçirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the reasons of monitor alarms, sound levels, the nurses' response type and nurses' arrival time for the intervention to monitor alarms in intensive care unit. Method: The research was conducted in observational, descriptive type. The study was conducted with a total of 328 observation hours in the Mediterranean University Hospital Anesthesia Intensive Care II (AYB-II) unit for a period of 6 months including August 2016-January 2017. The research data were collected by the“Monitor Alarms and Nurse's Response Type Evaluation Form”prepared by the researcher in accordance with the literature. Descriptive statistics (number, percentage, mean), Chi-square analysis and Kruskal Wallis test were used in the evaluation of the data. Results: As a result of the research it was determined that majority of the 1781 alarms that occurred in 16.00-24.00 shift. It was determined that the nurses had come to the patient bed for %46.9 of the alarms that they needed to intervene and were in the act towards the patient or the medical device. It was determined that %37.6 of the alarms were“blood pressure”, %35.3 were“respiratory and oxygen saturation”, % 27.1were“heart rate and dysrhythmia”alarms. It was determined that % 41.5of the alarms were related to“the in-bed activity of the patient”and %25.4 of the alarms were related to“the contact and transmission problem”. The most common response types of nurses for alarms are“silencing alarms”,“intervening in the clinical situation of the patient”and“solving contact and transmission problems”. As a result of the study, it was determined that the sound level of the monitor alarms 67.02 ± 2.40 decibel (A) the average duration of the nurse's arrival at the patient's bed was 102.81 ± 231.12 seconds. Conclusion: As a result, it is seen that the half of the alarms did not reflect the situation of the patient. The high number of alarms affects the nursing response situation and duration. It is recommended to organize training on the management of the monitor alarm, to monitor the alarm settings specific to the clinic.