Pozi̇ti̇f sivi balansinin yoğun bakimda yatan hastalarda akci̇ğerler- ekstübasyon üzeri̇ne etki̇si̇
Effects on positive liquid balance with intensive care on lungs - extraction
  1. Tez No: 496947
  2. Yazar: DENİZ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: yoğun bakım, mekanik ventilasyon, sepsis-septik şok, sıvı balansı, intensive care, mechanical ventilation, sepsis-septic shock, fluid balance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi Yoğun bakım I-II-III, Dahiliye Yoğun Bakım ve Göğüs Cerrahi Yoğun Bakımında en az 72 saat mekanik ventilasyon desteği gerektiren ve klinik olarak sepsis ve septik şok tanısı alan hastaların demografik bilgileri, mekanik ventilasyon sürelerini, sıvı balanslarını ve mortalitesini araştırmaktır. Yöntem: Hastaların tıbbi dosyalarıdan, hemşire gözlemlerinden, hastane ve yoğun bakım ünitesi elektronik kayıt dosyalarından demografik veriler, kullanılan ilaçlar, invaziv mekanik ventilasyon süresi, vital bulguları, kan gazı ve laboratuar değerleri, aldığı-çıkardığı takibi değerlendirildi (pozitif, negatif, dengede). Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 50 hastanın 26 'sı(52.00) erkek(E), 24'ü(48.00) kadın(K) idi. Yaş ortalaması 66.58±16.25 idi. Kronik hastalık varlığı 40(%80) hastada tespit edilmiş olup bunlardan 13 ' ü(%13.50) Hipertansiyon, 11' i (%27.50) DM, 8 'i (%20.00) KOAH,8'İ(%20) diğer tanılar olarak bulundu. Toplam 50 hastanın sıvı dengeleri incelendiğinde 42 'si (%84.00) pozitifde, 6 'sı (%12.00) negatifde, 2'si (%4.00) dengededir. Bu 50 hastanın 42 (%84.00) beslenememiş, 1 'i (%2.04)enteral, 6 'sı (%12.24 ) paranteral beslenebilmiştir. YB kalış süreleri 9.80± 7.14 gün olarak bulundu. APACHE II skoru 25.99± 4.68, GKS skoru 6.73±2.21, SOFA skoru 7.85±1.86 olarak bulundu. Çalışmaya dahil edilen toplam 50 hastanın 11 (%22) tanesinde ARDS geliştigi tespit edildi Sonuç: Mekanik ventilasyon, yoğun bakım ünitelerinde uygulanan sepsis ve septik şok hastalarında vazgeçilmez bir tedavi yöntemi olmakla birlikte, komplikasyon gelişme riskini ve mortalite oranını da arttıran bir yöntemdir. Biz bu çalışma da pozitif sıvı balansı olan hastaların negatif sıvı balansına sahip hastalara kıyasla daha uzun süre mekanik ventilasyonda kaldığını ve mortalitesinin daha fazla olduğu tespit ettik. Bu çalışmada pozitif sıvı yüklü hastaların 11 tanesinde ARDS geliştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the demographic information of patients who require mechanical ventilation support for at least 72 hours in the Intensive Care Unit I-II-III, Internal Medicine Intensive Care and Thoracic Surgery Intensive Care Unit of Akdeniz University Medical Faculty Hospital and clinically diagnosed with sepsis and septic shock, ventilation times, fluid balances and mortality. METHODS: Demographic data, medications used, duration of invasive mechanical ventilation, vital findings, blood gas and laboratory values were assessed (positive, negative, equilibrium) from the patient's medical files, nurse observations, hospital and intensive care unit electronic records files. Findings: Twenty-six (52.00) male (E) and 24 (48.00) female (K) of the total 50 patients included in the study. The mean age was 66.58 ± 16.25. Chronic disease was detected in 40 (80%) patients, 13 (13.50%) of them were hypertension, 11 (27.50%) DM, 8 (20.00%) COPD and 8 found. When the fluid balances of 50 patients were examined, 42 (84.00%) were positive, 6 (12.00%) were negative and 2 (4.00%) were balanced. Of these 50 patients, 42 (84.00%) were not fed, 1 (2.04%) were enteral and 6 (12.24%) were paranteral. The duration of stay was 9.80 ± 7.14 days. The APACHE II score was 25.99 ± 4.68, the GKS score was 6.73 ± 2.21, and the SOFA score was 7.85 ± 1.86. It was found that ARDS developed in 11 (22%) of 50 patients included in the study Conclusion: Mechanical ventilation is an indispensable treatment modality in sepsis and septic shock patients in intensive care units and increases the risk of complications and mortality rates. We also found that patients with positive fluid balance stayed in mechanical ventilation longer than patients with negative fluid balance and had higher mortality. In this study, it was observed that 11 of the patients with positive fluid-loaded ARDS developed.